top of page

Macskáink belső élősködői

Ebben a bejegyzésünkben a cicák leggyakoribb belső élősködőit szeretnénk röviden bemutatni többek között a fertőződés útján, az okozott tüneteken keresztül. Nemcsak azért, mert ezek a paraziták akár súlyos tüneteket is okozhatnak Kedvenceinknél, hanem mert több közülük zoonózis, azaz állatról emberre terjedő fertőzés.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Gazdikkal szoros együttlétben élő macskáknál kifejezetten javasolt a féreghajtást negyedévente elvégezni.

További kérdéseikkel, valamint hogy megtalálják az Önöknek legalkalmasabb védekezési protokollt, kérjük, forduljanak állatorvosukhoz!


Melyek a macskák leggyakoribb belső élősködői?

A macskák belső parazitái többfélék lehetnek. Előfordulhatnak a bélcsatornában, a szív üregeiben vagy nagy ereiben, a tüdőt vagy szívet tápláló erekben, a bőrben, de akár a szemben is.


A bél élősködői közé tartoznak az egysejtű Giardia fajok, az orsóférgek (pl. Toxocara cati), a galandférgek (pl. Dipylidium caninum, Taenia és Echinococcus fajok), a kampósférgek (pl. Ancylostoma, Uncinaria fajok).Ezek a fertőzések súlyosak lehetnek?

A bélférgek komoly problémát jelenthetnek kölyökcicáknál vagy a legyengült immunrendszerű, felnőtt állatokban. Egyes esetekben a férgek lárváinak vándorlása okozhat légzőszervi tüneteket, de a bélcsatornában megtalálható, nagyszámú féreg akár bélelzáródást is okozhat.


A szívférgesség és tüdőférgesség viszont könnyen életveszélyes, kezelés nélkül akár halálos fertőzés lehet, mely sajnos egyre gyakoribb hazánkban is.


Milyen tüneteket okozhatnak a bélférgek?

Orsóférgek

Ezekkel a parazitákkal a macskák az ürülékben található peték miatt bármilyen életkorban megfertőződhetnek, de a leggyakoribb, hogy a kölykök a szoptatás alatt fertőződnek meg. Kölykökben a nagyszámú orsóféreg fejlődésben való elmaradást, súlyos emésztőrendszeri zavart (hasmenés, hányás), fénytelen bundát és jellegzetes, kerek pocakot (túlzott gázképződés) okozhatnak. Nagyszámú lárva vándorlása esetén a kölyökmacskák légzőszervi tüneteket is mutathatnak. Kifejlett állatoknál a fertőzés leggyakrabban tünetmentes.


Kampósférgek

A kampósférgek a bélfalba kapaszkodva vérrel táplálkoznak, így súlyos fertőzöttség esetén vérszegénység alakulhat ki, enyhébb esetekben fáradékonyság, hasmenés és testtömeg-csökkenés jelentkezhet. A fertőző lárvák szájon át vagy a bőrön (gyakran a talpon át) juthatnak az állatokba, ilyenkor akár másodlagos bakteriális fertőzés is bekövetkezhet a bőrben.


Galandférgek

A galandférgek akár több 10 centiméter nagyságúra is megnövő bélparaziták, amik a bélcsatornában élve, a béltartalomban található tápanyagokat hasznosítják. Jelenlétük főleg kölykökben okozhat emésztési zavarokat (hányás, hasmenés), de akár fejlődésben való lemaradást is eredményezhet. Tipikus tünetként a végbéltájék viszkethet, ezért macskánk a fenekét a földön húzhatja („szánkázás”, „popsizás”), vagy láthatunk féregszelvényeket az ürülékben is. A Dipylidium caninum, a macska leggyakoribb galandférge, köztigazdája a bolha, tehát bolhásság esetén erre a parazitára is gondolnunk kell!Macskákban előfordulhat az Echinococcus multilocularis, ami megfertőzheti az embert, azaz a betegség zoonózis, ezért is kiemelten fontos Kedvenceink megfelelő és rendszeres parazitamentesítése.


A Taenia fajokkal leggyakrabban a vadászó macskák fertőződnek meg, mivel ezeknek a galandférgeknek különféle kisemlősök (rágcsálók, nyulak) lehetnek a köztigazdái.Giardiózis

A Giardia fajok egysejtű paraziták, macskákat és embereket egyaránt megfertőzhetnek, tehát ez a betegség is zoonózis!


A mikroszkópikus fertőző alakok akár hónapokig is életben maradhatnak környezetünkben (pl. víz), ezért tenyészetekben különösen nagy kárt okozhat jelenlétük, mert az együtt tartott állatok egymást nagyon könnyen megfertőzhetik.

A fertőzés jellegzetes nyálkás, sokszor visszatérő hasmenést okozhat, elhúzódó esetben komoly testtömeg-vesztés is bekövetkezhet.


Ezeket a parazitákat szúnyogok terjesztik, az egyre enyhébb telek következtében ajánlott ellenük egész évben védekezni. A betegség korábban a melegebb égövön fordult elő, most már azonban évek óta, egyre nagyobb számban találkozunk vele olyan macskákban is, akik soha nem hagyták el az országot. Zoonotikus jelentőségű, de ritka az emberi fertőződés.


A szívférgesség nagyon alattomos betegség, mert akár hosszú ideig is tünetmentesen vagy jellegtelen tünetekkel (étvágytalanság, fáradékonyság) lappanghat. Mire tüneteket (köhögés, szapora vagy nehezített légzés, lesoványodás, láz) okoz, már nagyon nehéz vagy akár lehetetlen megmenteni Kedvencünk életét. A parazita okozta keringési zavarok miatt hirtelen halál is bekövetkezhet. A kifejlett szívférgek akár 40 cm hosszúak is lehetnek, elsősorban a szív jobb kamrájában és a szomszédos erekben helyezkednek el.


Bőrférgesség esetén a bőrben akár különböző méretű, tömött tapintatú csomókat is találhatunk a testen bárhol. A bőrférgesség is zoonózis!


Tüdőférgesség

A parazitákat fertőzött csigák terjesztik köztigazdaként. Cicánk akár a fertőzött csigákat is elfogyaszthatja, de gyakoribb, hogy olyan állatot (madarat, rágcsálót) zsákmányolva fertőződik, ami fertőzött csigát evett. Tünetként köhögés, zihálás, légzési nehézségek jelentkezhetnek.


Tüdőférgesség macskában (Aelurostrongylus abstrusus), Dr. Szilasi Anna (ÁTE Patológiai Tanszék) felvételei


Hogyan előzhetem meg vagy kezelhetem ezeket a parazitózisokat?

Fontos tudnunk, hogy a bélcsatornában megtalálható élősködők fertőző alakjai nemcsak a bélsárban találhatók meg, hanem a végbéltájékról nagyjából bárhova elkerülhetnek, ezért mindig nagyon fontos a kézmosás. Az is tény, hogy a belső élősködők elleni hatóanyagok nem nyújtanak védelmet a fertőződés ellen, csak az állatban jelenlevő parazitákat pusztítják el, ezért szükséges férgesség esetén a kezelés megismétlése. Hasonlóan fontos, hogy az alomtálcát naponta takarítsuk, és ha van homokozó az udvarunkon, azt használaton kívül fedjük le.


A külső és belső paraziták elleni együttes (köztigazda, zoonózis) és rendszeres védekezés, valamint a szűrővizsgálatok (pl. vérvétel, gyorstesztek, bélsárvizsgálat) elengedhetetlen részei a felelős állattartásnak.


Ma már szerencsére nagyon sokféle hatóanyag és készítmény (csepp, tabletta, nyakörv) áll rendelkezésünkre a paraziták elleni harcban. Mindenképp részletesen beszélje meg állatorvosával, hogy Önnek és Kedvencének melyik protokoll adja a leghatékonyabb és legmegfelelőbb védelmet.


Ez is érdekelheti:

Commenti


bottom of page