top of page

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrgyógyászat olvasson tovább

Bőrgyógyászat          

 

Praxisunkat nagyjából a betegek negyede bőrgyógyászati panasszal keresi fel. A kutyák között gyakori a bolhásság mellett megjelenő bolhanyál allergia, és a következményeként sokszor megjelenő másodlagos, felületes gennyes bőrgyulladás. A kutyák bűzmirigy gyulladásához is nagyon gyakran társulnak jellegzetes kerek, szőrmentes, viszkető, gyulladt foltok (hot spot) a test hátsó felén. Ezekben az esetekben sokszor fülgyulladás is kialakul.
 

A kutyák és macskák szőrét, bőrét érintő betegségek egy részét könnyű diagnosztizálni, gyakran azonban nagyon hasonló tünetekkel jelentkezhetnek az eltérő kóroktanú kórformák is. Ilyenkor a pontos diagnózis felállításához vagy a kórokozó azonosításához nélkülözhetetlenek a különféle kiegészítő labordiagnosztikai módszerek: bőrkaparék, bőrbiopszia, allergia vizsgálatok, gomba- és baktériumtenyésztés, vérvizsgálatok. A bőrgyógyászati esetek kivizsgálása és kezelése sok türelmet és kitartást igénylő folyamat.

Bőrbetegségeket okozhatnak a különféle külső élősködők és paraziták (pl. bolha, bőrféreg, demodicosis), sokféle baktérium- és gombafaj, egyes hormonális (pl. pajzsmirigy, mellékvese) kórképek vagy akár az immunrendszer nem megfelelő működése is.

t (74).JPG
IMG_1580_edited.jpg
bottom of page