top of page

Kutyáink belső élősködői

Ebben a bejegyzésünkben a kutyák leggyakoribb belső élősködőit szeretnénk röviden bemutatni többek között a fertőződés útján, az okozott tüneteken keresztül. Nemcsak azért, mert ezek a paraziták akár kutyáink életét is veszélyeztethetik, hanem mert több közülük zoonózis, azaz állatról emberre terjedő fertőzés.

Fontos hangsúlyozni, hogy az évente egyszeri féreghajtást rendelet írja elő, ám városi környezetben, a Gazdikkal szoros együttlétben élő kutyáknál kifejezetten javasolt ezt negyedévente elvégezni.

További kérdéseikkel, valamint hogy megtalálják az Önöknek legalkalmasabb védekezési protokollt, kérjük, forduljanak állatorvosukhoz!


Melyek a kutyák leggyakoribb belső élősködői?

A kutyák belső parazitái többfélék lehetnek. Előfordulhatnak a bélcsatornában, a szív üregeiben vagy nagy ereiben, a tüdőt vagy szívet tápláló erekben, a bőrben, de akár a szemben is.


A bél élősködői közé tartoznak az egysejtű Giardia fajok, az orsóférgek (pl. Toxocara canis), a galandférgek (pl. Dipylidium caninum, Taenia és Echinococcus fajok), a kampósférgek (pl. Ancylostoma, Uncinaria fajok) és ostorférgek (pl. Trichuris vulpis).


A tüdőt vagy a szívet tápláló erekben élősködik az Angiostrongylus vasorum, a szúnyogok terjesztik a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis és a bőrférgességért felelős Dirofilaria repens fajokat, a szemférgességet (Thelazia fajok) pedig legyek juttatják Kedvenceinkbe.


Ezek a fertőzések súlyosak lehetnek?

A bélférgek komoly problémát jelenthetnek kölyökkutyáknál vagy a legyengült immunrendszerű, felnőtt állatokban.


A szívférgesség és a tüdőférgesség viszont könnyen életveszélyes, kezelés nélkül akár halálos fertőzés lehet, mely sajnos egyre gyakoribb hazánkban is.


Milyen tüneteket okozhatnak a bélférgek?

Orsóférgek

Ezekkel a parazitákkal a kutyák az ürülékben található peték miatt bármilyen életkorban megfertőződhetnek, de a leggyakoribb, hogy a kölykök a méhlepényen keresztül vagy a szoptatás alatt fertőződnek meg. Kölykökben a nagyszámú orsóféreg fejlődésben való elmaradást, súlyos emésztőrendszeri zavart (hasmenés, hányás), fénytelen bundát és jellegzetes, kerek pocakot (túlzott gázképződés) okozhatnak. A lárvák egyes esetekben a tüdőbe is vándorolhatnak, ilyenkor köhögés, tüdőgyulladás is kialakulhat. Kifejlett állatoknál a fertőzés gyakran tünetmentes is lehet.


Kampósférgek

A kampósférgek a bélfalba kapaszkodva vérrel táplálkoznak, így súlyos fertőzöttség esetén vérszegénység alakulhat ki, enyhébb esetekben fáradékonyság, hasmenés és testtömeg-csökkenés jelentkezhet. A kölykök akár már a méhben megfertőződhetnek.


Ostorférgek

Az ostorférgek a vastagbélben élősködnek, jelenlétük irritációval és gyulladással jár, Kedvenceink vérével táplálkoznak. A fertőzöttségre a fogyás, az akár krónikussá váló vagy véres hasmenés utalhat. A tünetek ebben az esetben is fiatal állatoknál lehetnek súlyosabbak.


Galandférgek

A galandférgek akár több 10 centiméter nagyságúra is megnövő bélparaziták, amik a bélcsatornában élve, a béltartalomban található tápanyagokat hasznosítják. Jelenlétük főleg kölykökben okozhat emésztési zavarokat (hányás, hasmenés), de akár fejlődésben való lemaradást is eredményezhet. Tipikus tünetként a végbéltájék viszkethet, ezért kutyánk a fenekét a földön húzhatja („szánkázás”, „popsizás”), vagy láthatunk féregszelvényeket az ürülékben is. A Dipylidium caninum, a kutya leggyakoribb galandférge, köztigazdája a bolha, tehát bolhásság esetén erre a parazitára is gondolnunk kell!A kutyákban előforduló Echinococcus fajok közül (pl. Echinococcus granulosus) több is megfertőzheti az embert, azaz a betegség zoonózis, ezért is kiemelten fontos Kedvenceink megfelelő és rendszeres parazitamentesítése.


Giardiózis

A Giardia fajok egysejtű paraziták, kutyákat és embereket egyaránt megfertőzhetnek, tehát ez a betegség is zoonózis!


A mikroszkópikus fertőző alakok akár hónapokig is életben maradhatnak környezetünkben (pl. víz), ezért tenyészetekben különösen nagy kárt okozhat jelenlétük, mert az együtt tartott állatok egymást nagyon könnyen megfertőzhetik.

A fertőzés jellegzetes nyálkás, sokszor visszatérő hasmenést okozhat, elhúzódó esetben komoly testtömeg-vesztés is bekövetkezhet.


Ezeket a parazitákat szúnyogok terjesztik, az egyre enyhébb telek következtében ajánlott ellenük egész évben védekezni. A betegség korábban a melegebb égövön fordult elő, most már azonban évek óta, egyre nagyobb számban találkozunk vele olyan kutyákban is, akik soha nem hagyták el az országot.


A szívférgesség nagyon alattomos betegség, mert akár hosszú ideig is tünetmentesen vagy jellegtelen tünetekkel (étvágytalanság, fáradékonyság) lappanghat. Mire tüneteket (köhögés mozgatáskor vagy fizikai megterheléskor, szapora vagy nehezített légzés, lesoványodás, láz) okoz, már nagyon nehéz vagy akár lehetetlen megmenteni kutyánk életét. A parazita okozta keringési zavarok miatt kialakulhat hasvízkór vagy végtag vizenyő. Hirtelen megerőltetéskor, súlyos féreg fertőzöttség esetén kutyánk akár el is pusztulhat, de az is Kedvencünk halálához vezethet, ha az elhalt férgek trombózist okoznak a különféle belső szervekben (tüdő, vese, lép) vagy toxinjaik károsítják a kutya szervezetét.


Szívférgek kutyában (Dr. Dobos Kovács Mihály felvétele)


A kifejlett szívférgek akár 40 cm hosszúak is lehetnek, elsősorban a szív jobb kamrájában és a szomszédos erekben helyezkednek el.


Bőrférgesség esetén a bőrben akár különböző méretű, tömött tapintatú csomókat is találhatunk a testen bárhol.


Tüdőférgesség

A parazitákat fertőzött csigák terjesztik köztigazdaként. Tünetként fáradékonyság, krónikus, akár véres köhögés, véralvadási problémák jelentkezhetnek.


Szemférgesség

Ezek az élősködők leggyakrabban a gyümölcslégy közvetítésével jutnak el Kedvenceinkre, vagy ritkább esetben ránk. A paraziták általában a kötőhártya és/vagy a pislogóhártya alatt helyezkednek el. Az érintett szem kipirulhat, könnyezhet, váladékozhat, hunyorgás, esetleg kötőhártya-, szaruhártya-gyulladás is kialakulhat.


Szemférgek a belső szemzugban


Hogyan előzhetem meg vagy kezelhetem ezeket a parazitózisokat?

Fontos tudnunk, hogy a bélcsatornában megtalálható élősködők fertőző alakjai nemcsak a bélsárban találhatók meg, hanem a végbéltájékról nagyjából bárhova elkerülhetnek, ezért mindig nagyon fontos a kézmosás. Közterületen is és kertünkben is nagyban csökkenthetjük a fertőzés esélyét, ha összeszedjük a kutyapiszkot kutyánk után.


A belső élősködők elleni hatóanyagok nem nyújtanak védelmet a fertőződés ellen, csak az állatban jelenlevő parazitákat pusztítják el, ezért szükséges férgesség esetén a kezelés megismétlése.


A külső és belső paraziták elleni együttes (köztigazda, zoonózis) és rendszeres védekezés, valamint a szűrővizsgálatok (pl. vérvétel, gyorstesztek, bélsárvizsgálat) elengedhetetlen részei a felelős állattartásnak.Ma már szerencsére nagyon sokféle hatóanyag és készítmény (csepp, tabletta, nyakörv) áll rendelkezésünkre a paraziták elleni harcban. Mindenképp részletesen beszélje meg állatorvosával, hogy Önnek és Kedvencének melyik protokoll adja a leghatékonyabb és legmegfelelőbb védelmet.


Ez is érdekelheti:

Comments


bottom of page