KIEGÉSZÍTŐ VIZSGÁLATOK

 

Ultrahangdiagnosztika

 

A röntgenvizsgálatokkal együtt a leggyakrabban használt képalkotó eljárás ma Állatkórházunkban. Nagy szakértelmet és gyakorlatot igénylő vizsgálómódszer, mely a korszerű állatorvosi ellátás és diagnosztika egyik legfontosabb része. Számos betegség diagnosztizálásában ez az elsődleges vizsgálati módszer. Használata a belgyógyászati, szülészeti eseteken túl a sebészeti és szemészeti esetek vizsgálatában is kiemelt fontosságú.

Az állatokat nyugodt körülmények között meghatározott fektetésben, bódítás nélkül vizsgáljuk. Ez kb. 20 percet vesz igénybe, és a Gazdi jelenléte legtöbbször elégséges a Páciensek megnyugtatására.

Mikor van szükség ultrahang vizsgálatra?

 • Amikor a laborvizsgálat valamelyik szerv (máj, vese, hasnyálmirigy) funkcionális elváltozását mutatja.

 • Ha a tapintásos vizsgálat során a szerv megnagyobbodása merül fel.

 • Ha a tünetek között hasi fájdalom (pl. hasnyálmirigy-gyulladás, lenyelt idegentest) vagy hastérfogat-növekedés szerepel.

 • Ha szövettani (citológiai) mintavétel szükséges az egyes szervekből (máj, lép, nyirokcsomó) vagy szövettani szaporulatból, így könnyebben tervezhetők a műtéti beavatkozások, segít a kórjóslatban is.

 • A húgyhólyag, a vesék megbetegedéseinél (pl. hólyag- vagy vesekő, tumor), steril vizelet mintavételhez (cystocentézis).

 • Balesetes állat (akut has gyanú) vizsgálata esetén.

 • Szívbetegségek és a vérerek állapotának diagnosztikájában és a betegségek kontrollálásában.

 • Amikor folyadékot kell lecsapolni a mellüregből, a hasüregből vagy a szívburokból (életmentő terápia).

 • A vemhesség megállapításakor, magzatok állapotának és számának felmérésére és az ellés, valamint a császármetszés időpontjának meghatározására.

 • A szem ultrahangos vizsgálata segít a daganatos elváltozások vizsgálatában, újszülött állatoknál a zárt szemhéjak ellenére megmondható, hogy a szemek kifejlődtek-e, és hasznos a kimozdult szemlencse, valamint a retinaleválás esetében is.

Az ultrahang alkalmazásának előnyei:

 • Nem invazív, az esetek döntő többségében nem igényel előzetes medikációt vagy szedációt.

 • Nincs mellékhatása, gyorsan elvégezhető, fájdalommentes.

 • Kiválthat kisebb sebészeti beavatkozásokat (biopszia).

 • Az ultrahang árnyékban elvégzett citológiai (szövettani) mintavételek elengedhetetlenek a műtétek tervezéséhez, a diagnózishoz és a kórjóslathoz.

 • Az ultrahang segítségével végrehajtott szívburok csapolás életmentő terápiás beavatkozás, ha a szívburokban folyadék (haemopericardium) található.

A vizsgálathoz időpontot kell egyeztetni, a jobb áttekinthetőség miatt ajánlott hat óra koplaltatás után, és ha lehet, akkor teli húgyhólyaggal hozni Kedvenceinket.

 

Labordiagnosztika

 

A labordiagnosztika, és azon belül is a vér- és vizeletvizsgálatok jelenleg is az egyik legfontosabb, ugyanakkor legkézzelfoghatóbb és nélkülözhetetlen elemei a pontos diagnózis felállításának vagy a különböző szűrővizsgálatoknak.

Az így kapott eredmények alapvető információval szolgálnak a szervezet különféle anyagcsere-folyamatairól, a szervek működéséről vagy akár az immunrendszer állapotáról. A sokféle diagnosztikai módszer segítségével a betegvizsgálat során vett mintákból kimutathatók a fertőzéseket okozó különféle baktériumok, vírusok és paraziták is.

Rendelőintézetünkben elérhetők továbbá különböző (immunológiai, endokrinológiai, szerológiai) panelvizsgálatok. A kiegészítő laborvizsgálatok hasznosak a vemhesség diagnosztikájában is. A bőrkaparék vizsgálata elengedhetetlen a bőrgyógyászati esetek alapos kivizsgálásához.

Vizsgálataink jelentős részét a saját laborunkban, a legkorszerűbb automata gépekkel végezzük, indokolt esetben kiegészítve vizsgálatainkat a PraxisLab és az Állatorvos-tudományi Egyetem Központi Laborja szolgáltatásaival.

Rendelőintézetünkben elérhető a kvantitatív progeszteron mérése is, valamint külön automata végzi el a C-Reaktív Protein (CRP) vizsgálatát is.

 

Röntgendiagnosztika

 

Állatkórházunkban modern, digitális röntgenkészüléket használunk vizsgálataink elvégzésére.

A röntgenvizsgálatok nélkülözhetetlenek a végtagok, a gerincoszlop, a koponya és a szájüreg csontjainak és a fogak (pl. macskák fogfelszívódása) vizsgálatához, ugyanakkor a lágyszervek sokféle kórképének (pl. bronchitis, idegen test, bélelzáródás, daganatok, stb.) feltérképezésében is komoly szerepük van.

© Copyright Dunakeszi Állatkórház, 2010