top of page
Ultrahang diagnosztika

Ultrahangdiagnosztika

 

A röntgenvizsgálatokkal együtt a leggyakrabban használt képalkotó eljárás ma Állatkórházunkban. Nagy szakértelmet és gyakorlatot igénylő vizsgálati módszer, mely a korszerű állatorvosi ellátás és diagnosztika egyik legfontosabb része. Számos betegség diagnosztizálásában ez az elsődleges vizsgálati módszer. Használata a belgyógyászati, kardiológiai és szülészeti eseteken túl a sebészeti és szemészeti esetek vizsgálatában is kiemelt fontosságú.

Állatkórházunkban modern, színes Doppler vizsgálatokra is alkalmas ultrahang készülék található. A színes Doppler vizsgálatok nélkülözhetetlenek a kardiológiai kivizsgálásoknál, ezzel a módszerrel kiválóan vizsgálhatóvá válnak a szív üregeiben és a nagyerekben levő áramlástani viszonyok és az esetleges rendellenességek.

Az állatokat nyugodt körülmények között meghatározott fektetésben, bódítás nélkül vizsgáljuk. Ez kb. 20 percet vesz igénybe, és a Gazdi jelenléte legtöbbször elégséges a Páciensek megnyugtatására. A vizsgálathoz időpontot kell egyeztetni, a jobb áttekinthetőség miatt ajánlott hat óra koplaltatás után, és ha lehet, akkor teli húgyhólyaggal hozni Kedvenceinket.

Mikor van szükség ultrahang vizsgálatra?

 • Amikor a laborvizsgálat valamelyik szerv (máj, vese, hasnyálmirigy) funkcionális elváltozását mutatja.

 • Ha a tapintásos vizsgálat során a szerv megnagyobbodása merül fel.

 • Ha a tünetek között hasi fájdalom (pl. hasnyálmirigy-gyulladás, lenyelt idegentest) vagy hastérfogat-növekedés szerepel.

 • Ha szövettani (citológiai) mintavétel szükséges az egyes szervekből (máj, lép, nyirokcsomó) vagy szövettani szaporulatból, így könnyebben tervezhetők a műtéti beavatkozások, segít a kórjóslatban is.

 • A húgyhólyag, a vesék megbetegedéseinél (pl. hólyag- vagy vesekő, tumor), steril vizelet mintavételhez (cystocentézis).

 • Balesetes állat (akut has gyanú) vizsgálata esetén.

 • Szívbetegségek és a vérerek állapotának diagnosztikájában és a betegségek kontrollálásában.

 • Amikor folyadékot kell lecsapolni a mellüregből, a hasüregből vagy a szívburokból (életmentő terápia).

 • A vemhesség megállapításakor, magzatok állapotának és számának felmérésére és az ellés, valamint a császármetszés időpontjának meghatározására.

 • A szem ultrahangos vizsgálata segít a daganatos elváltozások vizsgálatában, újszülött állatoknál a zárt szemhéjak ellenére megmondható, hogy a szemek kifejlődtek-e, és hasznos a kimozdult szemlencse, valamint a retinaleválás esetében is.

Az ultrahang alkalmazásának előnyei:

 • Nem invazív, az esetek döntő többségében nem igényel előzetes medikációt vagy szedációt.

 • Nincs mellékhatása, gyorsan elvégezhető, fájdalommentes.

 • Kiválthat kisebb sebészeti beavatkozásokat (biopszia).

 • Az ultrahang árnyékban elvégzett citológiai (szövettani) mintavételek elengedhetetlenek a műtétek tervezéséhez, a diagnózishoz és a kórjóslathoz.

 • Az ultrahang segítségével végrehajtott szívburok csapolás életmentő terápiás beavatkozás, ha a szívburokban folyadék (haemopericardium) található.

 

EQ1Q1718.JPG
IMG_3640.jpg
labordiagnosztika

Labordiagnosztika

 

A labordiagnosztika, és azon belül is a vér- és vizeletvizsgálatok jelenleg is az egyik legfontosabb, ugyanakkor legkézzelfoghatóbb és nélkülözhetetlen elemei a pontos diagnózis felállításának vagy a különböző szűrővizsgálatoknak.

Az így kapott eredmények alapvető információval szolgálnak a szervezet különféle anyagcsere-folyamatairól, a szervek működéséről vagy akár az immunrendszer állapotáról. A sokféle diagnosztikai módszer segítségével a betegvizsgálat során vett mintákból kimutathatók a fertőzéseket okozó különféle baktériumok, vírusok és paraziták is.

Állatkórházunkban elérhetők továbbá különböző (immunológiai, endokrinológiai, szerológiai) panelvizsgálatok. A kiegészítő laborvizsgálatok hasznosak a vemhesség diagnosztikájában is. A bőrkaparék vizsgálata elengedhetetlen a bőrgyógyászati esetek alapos kivizsgálásához.

Vizsgálataink jelentős részét a saját laborunkban, a legkorszerűbb automata gépekkel végezzük, indokolt esetben kiegészítve vizsgálatainkat a PraxisLab és az Állatorvostudományi Egyetem Központi Laborja szolgáltatásaival.

Állatkórházunkban elérhető a kvantitatív progeszteron mérése is, valamint külön automata végzi el a C-Reaktív Protein (CRP) vizsgálatát is.

IMG_3635.jpg
IMG_3636.jpg
Röntgen diagnosztika

Röntgendiagnosztika

 

Állatkórházunkban modern, digitális röntgenkészüléket használunk vizsgálataink elvégzésére.

A röntgenvizsgálatok nélkülözhetetlenek a végtagok, a gerincoszlop, a koponya és a szájüreg csontjainak és a fogak (pl. macskák fogfelszívódása) vizsgálatához, ugyanakkor a lágyszervek sokféle kórképének (pl. bronchitis, idegen test, bélelzáródás, daganatok, stb.) feltérképezésében is komoly szerepük van.

EQ1Q1630.JPG
EQ1Q1656.JPG
endoszkop

Endoszkópos vizsgálatok

 

Az endoszkópia egy olyan vizsgálati módszer, melynek segítségével egy természetes testnyíláson át nemcsak betekinthetünk az állatok testének belsejébe, hanem akár szövettani mintát is vehetünk onnan, vagy az oda bekerült idegentestet is eltávolíthatjuk, tehát alkalmazása akár terápiás célt is szolgálhat, sebészeti beavatkozásokat is kiválthat.

Mi az endoszkóp?

Az eszköz egy hajlékony (flexibilis) vagy merev, belsejében száloptikát tartalmazó pálcából áll, ez teszi láthatóvá a test belsejét szemünknek vagy monitorunkon. A száloptika mellett ún. munkacsatornák találhatók, amiken keresztül folyadékot vagy levegőt juttathatunk be a jobb vizsgálhatóság érdekében, vagy pedig különböző eszközöket (idegentest fogó, szövettani mintavevő, stb.) alkalmazhatunk. Állatórházunkban egyaránt használunk flexibilis és merev endoszkópot is.

 

Miben segít az endoszkóp?

Miután az endoszkópos vizsgálat során valamilyen természetes testnyíláson át juttatjuk be az eszközt, ezért értelemszerűen a fülek, a száj-, garatüreg, nyelőcső, gyomor és a vékonybél kezdeti szakasza, az orrüreg, a légcső és a hörgők, valamint a hüvely, a húgyutak és a vastagbél végső szakasza, valamint a végbél vizsgálható, és ha szükséges, a mintavétel (szövettani vizsgálat, bakteriológiai vagy gombatenyésztés), az idegentest vagy kisebb szövetszaporulat (pl. polip) eltávolítása is megtörténhet az endoszkóp segítségével.

Az endoszkópos vizsgálatot leggyakrabban idült, régóta tüneteket mutató kutyáknál és cicáknál vetjük be, legyen szó akár fülgyulladásról, légúti vagy gyomor-bélrendszeri tünetekről. A másik gyakori alkalmazási mód az idegentest gyanúja, akár a hallójáratban, a légzőszervekben vagy a gyomor-bélrendszerben. Az endoszkóp nagy segítséget jelenthet a különböző mintavételeknél és a szukák ciklusdiagnosztikájában is.

Az endoszkópos vizsgálatra csak altatásban kerülhet sor, mert Kedvenceink nem viselnék el mozdulatlanul a beavatkozás okozta esetleges kellemetlenségeket.

bottom of page