top of page

Endoszkóp – nagy segítség a szakértő kezekben

Az endoszkópia egy olyan vizsgálati módszer, melynek segítségével egy természetes testnyíláson át nemcsak betekinthetünk az állatok testének belsejébe, hanem akár szövettani mintát is vehetünk onnan vagy az oda bekerült idegentestet is eltávolíthatjuk, tehát alkalmazása akár terápiás célt is szolgálhat, sebészeti beavatkozásokat is kiválthat.


Mi az endoszkóp?

Az eszköz egy hajlékony (flexibilis) vagy merev, belsejében száloptikát tartalmazó pálcából áll, ez teszi láthatóvá a test belsejét szemünknek vagy monitorunkon. A száloptika mellett ún. munkacsatornák találhatók, amiken keresztül folyadékot vagy levegőt juttathatunk be a jobb vizsgálhatóság érdekében, vagy pedig különböző eszközöket (idegentest fogó, szövettani mintavevő, stb.) alkalmazhatunk. Kórházunkban egyaránt használunk flexibilis és merev endoszkópot is.




Miben segít az endoszkóp?

Miután az endoszkópos vizsgálat során valamilyen természetes testnyíláson át juttatjuk be az eszközt, ezért értelemszerűen a fülek, a száj-, garatüreg, nyelőcső, gyomor és a vékonybél kezdeti szakasza, az orrüreg, a légcső és a hörgők, valamint a hüvely, a húgyutak és a vastagbél végső szakasza, valamint a végbél vizsgálható, és ha szükséges, a mintavétel (szövettani vizsgálat, bakteriológiai vagy gombatenyésztés), az idegentest vagy kisebb szövetszaporulat (pl. polip) eltávolítása is megtörténhet az endoszkóp segítségével.

Az endoszkópos vizsgálatot leggyakrabban idült, régóta tüneteket mutató kutyáknál és cicáknál vetjük be, legyen szó akár fülgyulladásról, légúti vagy gyomor-bélrendszeri tünetekről. A másik gyakori alkalmazási mód az idegentest gyanúja, akár a hallójáratban, a légzőszervekben vagy a gyomor-bélrendszerben. Az endoszkóp nagy segítséget jelenthet a különböző mintavételeknél és a szukák ciklusdiagnosztikájában is.

Az endoszkópos vizsgálatra csak altatásban kerülhet sor, mert Kedvenceink nem viselnék el mozdulatlanul a beavatkozás okozta esetleges kellemetlenségeket.


Endoszkóp – nagy segítség a szakértő kezekben

Barney, egy gyönyörű maine coon cica, régóta fennálló, többszöri antibiotikumos kezelésre nem javuló felső légúti tünetekkel (szűkülési zörejek) érkezett hozzánk. Az endoszkópos vizsgálat során a jobb orrjáratból kiinduló, a retropharynxot nagyjából kitöltő (2 cm átmérőjű), sőt, a fülkürtbe is beterjedő polipot találtunk, amit sikeresen eltávolítottunk. A beavatkozás során eltávolított szövetszaporulatot szövettani vizsgálatra küldtük, Barney megkapta az otthoni kezeléshez szükséges antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat, a másnapi kontrollon a levegőt szépen vette, teljes gyógyulása várható.



Lili cicát kétségbeesett gazdái hozták kórházunkba, mert cicájuk megrágta és lenyelte a fülhallgató zsinórját. A röntgenfelvételeken látható volt, hogy a zsinór egyik darabja még a gyomorban van, a másik viszont már a vékonybélben.




Az endoszkópos beavatkozás mellett döntöttünk, és sikerült is a gyomorból nagyjából 14 centiméternyi zsinórt eltávolítanunk.



Az endoszkóppal már nem elérhető, a gyomorból a vékonybélbe került darab miatt Lili paraffinolajat kapott, a kontrollon két nappal később a röntgenfelvételen már nem volt látható a fülhallgató zsinórjának maradéka, Lili szerencsésen megszabadult tőle.

bottom of page