top of page

Fogászat, szájhigiénia

 

Ahogy az embereknek rendszeres fogászati ​​ellenőrzésre van szükségük a megfelelő szájhigiénia megőrzése érdekében, több, mint egy rágójáték kell, hogy Kedvence ínyét és fogait megfelelően vigyázza. A rossz szájhigiéniának jelentős szerepe van a krónikus betegségek előfordulásában.

Fogászati vizsgálaton a fogak és a szájüreg épségét, és elváltozásait (a fogak állapota, a szájüregi daganatok, sipolyok, fekélyek) ellenőrizzük.

Fiatal korban a fogváltás tökéletes lezajlását is ellenőrizni kell, mert főként kistestű fajtáknál (yorkie, máltai, havanais) gyakran találkozunk ún. perzisztáló tejfogakkal, amikor is a szemfogak, illetve a metsző tejfogak nem hullanak ki, mert a maradandó fogak beszorítják azok gyökereit. A perzisztáló tejfogakat altatásban el kell távolítani.

A kutyák és macskák fogászati ​​problémáinak megelőzésének legjobb módja, hogy a Gazdi proaktív legyen. Ennek része az otthoni fogtisztítás, de az is, hogy a Gazdi éberen figyelje a fogak vagy a szájhigiénia állapotromlásának tüneteit. Ha Kedvence az alábbi tünetek valamelyikét mutatja, azonnal állatorvoshoz kell fordulnia:

 

·  rossz lehelet (halitózis),

·  evési problémák, étvágytalanság (csak a legsúlyosabb esetekben),

·  vörös, duzzadt, vérző fogíny (általában a szájüreg hátsó részében),

·  laza, törött, vagy hiányzó fogak,

·  vér a nyálban vagy az orrüregben,

·  tályog,

·  az arc duzzanata,

·  daganatok, növedékek.

 

Kórházunkban lehetséges a fogak gyökértömése és a letört fogak helyreállítása is.

 

A fogak állapotáról indokolt esetben röntgenvizsgálattal is tájékozódunk. A fogászati ​​radiológia lehetővé teszi állatorvosaink számára, hogy képet kapjanak a fogak belső anatómiájáról, a foggyökerekről és a körülöttük levő csontszövetről. A macskák fogfelszívódása esetén (TR vagy régebbi nevén FORL), ami a cicák egyik leggyakoribb fogbetegsége, pontos diagnózis csak röntgenvizsgálat után adható.

Kedvenceink mai táplálási módja elengedhetetlenné teszi a kutyák és macskák fogazatáról a rendszeres fogkő-eltávolítást. A helyes táplálás és szájhigiénia kialakítása érdekében készséggel állunk rendelkezésre.

A leggyakoribb fogászati beavatkozást, az ultrahangos fogkőleszedést altatásban végezzük, folyamatos monitorozás mellett. A problémát okozó fogkövet (plakkot) nem csak az íny vonala felett, hanem alatta is el kell távolítani, hogy teljesen megszabadulhassunk a szisztémás betegségeket okozó baktériumoktól. A fogak felületét polírozni kell, így ellenállóvá válnak a további plakk képződéssel szemben. A nem megmenthető fogakat ki kell húzni.

 

Mivel a fogászati ​​problémákkal kapcsolatos fájdalom lassan alakul ki, Kedvenceink egyszerűen megtanulnak együtt élni vele. Ezért is fontos, hogy minimum évente elvégeztessük a fogászati szűrővizsgálatokat.

IMG_1489_edited.jpg
Vissza
bottom of page