top of page

Nemcsak a vérüket szívják – Bolha és kullancs fertőzés Kedvenceinknél 2.rész

Tagadhatatlanul közeledik a tavasz, melegszik az idő, a napsütötte, déli lejtőkön már előfordulhatnak kullancsok, a bolhák pedig az ember alkotta környezetben akár egész évben megtalálják a számukra ideális életfeltételeket.


Amit a kullancsokról tudni kell


A kullancsok a folyamatosan enyhülő és rövidülő telek következtében akár egész évben jelen lehetnek, de megfigyelhetünk egy tavaszi és egy őszi szezont, mikor nagyobb számban találkozhatunk velük kutyasétáltatás vagy kirándulás közben vagy akár kertünkben is. A kullancsok több betegséget és kórokozót is terjeszthetnek: többek között a kutyákban babesiosist, Lyme-kórt, macskákban Mycoplasma hemofelis-t.


A kullancsok hím és női egyede is vérszívó, csak a hím háti pajzsa miatt nem tud annyi vért szívni, és így akkorára nőni, mint a nőstény. Ezért legkönnyebben és leggyakrabban a vérszívás után fajtától függően akár 1-2 cm-es nagyságú nőstény kullancsot találjuk meg Kedvencünkben.



A nőstény kullancs egyszerre több ezer petét rak le, ezért is nagyon fontos, hogy védekezzünk ellenünk, mert így megakadályozhatjuk, hogy kutyánk vagy macskánk lakásunkba vagy kertünkbe hozza a kullancsokat. A petékből kelnek ki a lárvák, amik kisebbek, mint a kifejlett példányok és kevesebb lábuk van. Vérszívás után nymphává alakulnak, ami még mindig kisebb, de ugyanúgy néz ki, mint a kifejlett kullancs. A nymphák is szívnak vért, majd kifejlett kullanccsá vedlenek. A Magyarországon előforduló kullancsok háromgazdásak, azaz mindhárom fejlődési alak (lárva, nympha, kifejlett kullancs) más fajról szív vért.


Tévhit, hogy a kullancsok magasról esnének ránk vagy Kedvenceinkre. A valóságban a környezetünkben eltérő magasságokban (a kifejlett példányok tudnak a legmagasabbra mászni) rejtőzködnek (bokrok ágai, fűszálak, aljnövényzet, stb.) és onnan közvetlen érintkezéssel kerülnek áldozataikra.



A kullancsok fénykerülők, ezért Kedvenceinken leggyakrabban a hajlatokban, a fülek tövénél, a lábujjak között vagy a fej és a nyak rövidebb szőrrel borított területein találhatók meg. Általános szabályként elmondható, hogy minél tovább tart a vérszívás, annál nagyobb Kedvencünk megfertőződésének esélye. Ezért nagyon fontos, hogy olyan megbízható hatóanyagot és védekezési formát válasszunk, ami nagyon gyorsan elpusztítja a Kedvencünkön vért szívó kullancsokat. Ha pedig megtaláljuk Kedvencünkben a kullancsot, akkor minél hamarabb távolítsuk el.


Az eltávolításkor semmiképp, soha ne kenjünk semmilyen anyagot (kenőcs, alkohol, stb.) a kullancsra, mert „fuldoklása” közben szinte biztosan kutyánkba vagy macskánkba üríti gyomortartalmát, és így jelentősen megnő a kórokozók átadásának veszélye. Az eltávolításra használhatunk speciális kullancs kiszedő csipeszt. A legfontosabb, hogy a kullancsot fejéhez minél közelebb ragadjuk meg, és a potrohát ne szorítsuk össze! Ha a feje vagy szájszerve véletlenül Kedvencünkben marad, általában néhány nap múlva magától kiesik. A kullancscsípés helye beduzzadhat, kipirulhat, viszkethet.


Babesiosis kutyákban


A Dermacentor reticulatus és Dermacentor marginatus kullancsfajok által terjesztett legfontosabb betegség a kutyák babesiosisa, mely kezelés nélkül kutyánk elvesztéséhez vezethet. A betegséget különböző Babesia fajok okozhatják, melyek közül a legismertebb a Babesia canis. Ennek az egysejtű vérélősködőnek fertőző alakjai a kullancsok nyálmirigyében találhatók meg, onnan kerülnek vérszíváskor a kutyába, ahol a vörösvértestekben megsokszorozódnak és szinte szétfeszítik azokat.


Babesiosis (vörösvértestek), fotó: ESCCAP


A lappangási idő néhány naptól 1-3 hétig is terjedhet, és a klinikai tünetek is változatosak lehetnek: apátia, levertség, bágyadtság, étvágytalanság, láz. A klasszikus kórjelző tünetet, a vérfestékvizelést egyre ritkábban tapasztaljuk. A vörösvértestek szétesésének következményeként vese- és egyéb szervek károsodásaléphet fel, valamint az egyik legsúlyosabb szövődményként megjelenhet az AIHA (autoimmun hemolitikus anémia), amikor is az állat immunrendszere idegenként ismeri fel a fertőzött vörösvértesteket és azokkal együtt a még egészséges vörösvértesteket is elpusztítja. A szövődmények akár hetekkel a kullancscsípés után is jelentkezhetnek.


Babesiosis gyanúja esetén még a kezelés megkezdése előtt vért veszünk a kutyából, hogy a vérkenet vizsgálatával a vérből kimutathatóak legyenek a kórokozók, valamint a vérből ellenőrizhető máj- és veseparaméterekkel vizsgáljuk a máj- és veseműködést is. A fertőzés, valamint a szövődmények elleni terápia összetett, mindig az adott esetre szabott, ám nélkülözhetetlen része a parazita elleni gyógyszer beadása, infúziós kezelés, nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása, valamint antibiotikum a húgyúti és más, szekunder fertőzések kialakulásának megakadályozására.


Macskákban hasonló tüneteket okozhat a Mycoplasma hemofelis (régebbi nevén Hemobartonella felis), ám ez a kórokozó csak akkor okoz betegséget, ha az immunrendszer nem működik megfelelően, ami cicáknál leggyakrabban FIV vagy FeLV fertőzés esetén fordul elő.


Amint a fentiekből is látszik, a kullancsok ellen jobb és könnyebb védekezni, mint a már általuk közvetített betegséget kezelni.


A kullancsok, és más külső és belső élősködők elleni védekezésre nagyon sokféle hatóanyag és gyógyszerforma (spot on, nyakörv, tabletta, stb.) áll ma már rendelkezésünkre. Mindenképpen konzultáljanak állatorvosukkal, hogy megtalálják az Önöknek ideális megoldást, hiszen van olyan Gazdi, aki nem akar nyakörvet, más kutyus ugyanakkor sokat úszik vagy gyakran fürdetik. Akkor is megoldható a biztonságos kezelés, ha a kutya környezetében gyermek vagy várandós él, és akkor is van megoldás, ha Kedvencünk kezelésére a tabletta a legjobb, vagy épp, hogy érzékeny gyomra miatt nem adhatunk neki tablettát.



bottom of page