top of page

Mit lát, ha kezével felemeli Kedvence ajkát és belenéz a szájába?

Kipirult vagy duzzadt a fogínye? Lát barnás lepedéket vagy fogkövet? Néha vagy akár sokszor rossz szagú a lehelete? Épek a fogai? Lát bármilyen növedéket a szájában? Tapasztal nyálzást, esetleg vérzést? Étvágytalanságot? Nyugtalan, mancsaival dörgöli, vakarja a pofiját?

A fentiek mind tünetei lehetnek a különféle szájüregi megbetegedéseknek, a foglepedéktől, szájüregi idegen testtől (pl. toklász, fadarab, csont, stb.) kezdve a különféle fogágybetegségeken (pl. FORL, gingivitis, periodontitis, stb.) keresztül a daganatokig.

De amit nem látunk, az akár még súlyosabb problémát is okozhat. Ami kezdetben az íny felett van, az idő múlásával az íny alatt is megjelenhet majd.


Kutyáknál fiatal korban a fogváltás tökéletes lezajlását ellenőrizni kell, mert főként kistestű fajtáknál (yorkshire terrier, máltai, havanais) gyakran találkozunk ún. perzisztáló tejfogakkal, amikor is a szemfogak, illetve a metszőfogak nem hullanak ki, mert a maradandó fogak beszorítják a tejfogak gyökereit. A perzisztáló tejfogakat altatásban szükséges eltávolítani.


Cicáknál gyakran találkozunk a szájüreg áthajlási redőjében fekélyekkel, melyek hátterében a szájüregi fertőzések mellett sokféle kórkép állhat: allergia, autoimmun folyamatok, vesebetegség vagy akár vírusos fertőzések (FeLV, FIV) is.


Kifejezett gyulladás macska szájának áthajlási redőjében


Csontos takarmány elfogyasztása vagy kutyáknál botrágás után kisebb-nagyobb darabok szorulhatnak a felső fogsor két ága közé, közvetlenül a szájpadlás alá. Ilyenkor Kedvenceink nagyon nyugtalanok, fejüket a földhöz vagy bármilyen szilárd tárgyhoz dörzsölik, vagy mancsaikkal a szájuk környékét kaparják, ahogy megpróbálják a beszorult idegen testet eltávolítani. Sokszor akár karmaikkal fel is sértik fejük bőrét kétségbeesett kísérleteik során. Tavasztól őszig a toklász (egérárpa) kalászának darabjai is befúródhatnak a szájüregbe (pl. nyelv, fogíny, stb.).


Kutya fogínyébe fúródott toklászok eltávolítása fogászati beavatkozás során


A foglepedék már néhány óra alatt a nyálban található ásványi sók hatására fogkővé alakul, melynek porózus szerkezetében rengeteg baktérium található. Az igazi problémát az okozza, amikor ezek a baktériumok bejutnak az íny vonala alá a fogkő által kialakított „zsebek” révén, és a toxinjaik segítségével lebontják a fogakat a csonthoz kötő szövetet, sőt, akár magát a csontot is.


A macskák maradandó fogainak belsejében helyeződik el a gyökércsatorna, melyben vér- és nyirokerek, illetve érzőidegek találhatók. A gyökércsatornát egy csontos anyag, a dentin veszi körül, ami a fogállomány nagy részét teszi ki. A dentint kívülről a fogzománc borítja.

A macskák fogfelszívódása (FORL) során a dentint elbontják az odontoclast („csontbontó”) sejtek. A betegség egy vagy több fogat is érinthet egyszerre. Az odontoclast sejtek csak a mineralizált szövetet ismerik fel és kötődni is csak ahhoz tudnak, így a folyamat a dentin teljes, helyrehozhatatlan megsemmisüléséig tart. Az elváltozás idővel az érintett fog egészére kiterjedhet, a gyökértől a koronáig.


FORL miatt felszívódott gyökerű fog


A betegség kialakulásának oka jelen tudásunk szerint nem ismert. Bármi is legyen az alapvető ok, a végeredmény a fog külső kemény szövetének (zománc, cement és dentin) elvesztése.


Ha nem figyelünk, ezek a folyamatok akár észrevétlenek is maradhatnak, miközben Kedvencünk egészsége fokozatosan romlik.


A betegségek súlyosbodásával foggyökér-tályogok, állkapocs-törések és akár daganatok is kialakulhatnak. Ugyanis a szövetekben hosszú időn át fennálló gyulladások könnyen daganatos betegségekhez vezethetnek.


A különféle fogágybetegségek nemcsak helyben, a száj- és orrüreg környékén okozhatnak tüneteket, hanem összefüggésbe hozhatók vese- máj- és szívbetegségekkel is, sőt, macskákban a cukorbetegséggel is. A megtelepedő és elszaporodó baktériumok ugyanis egyrészt folyamatos terhelést jelentenek Kedvenceink immunrendszerének, másrészt a véráramba kerülve könnyedén jutnak el más, távolabbi szervekbe is. A különféle fogbetegségek és szövődményeik így akár évekkel is megrövidíthetik Kedvenceink életét.


A fokozatosan romló szájüregi betegségekhez sajnos Kedvenceink nagyon jól alkalmazkodnak, és szerencsétlenségükre „remekül” tűrik a sokszor nagyon fájdalmas állapotukat is. Ezért a Gazdiként a mi felelősségünk, hogy időről-időre otthon is ellenőrizzük szájuk és fogaik állapotát, és ha bármilyen aggasztó tünetet észlelünk, azonnal állatorvosunkhoz forduljunk. A legtöbb fogágybetegség a korai szakaszában nagyon jól kezelhető és gyógyítható, és a megfelelő szájhigiénia fenntartásával ezt az állapotot sokáig meg is lehet őrizni.


Éppen ezért Kedvenceink egészségének és jóllétének szempontjából, ha szükséges, akkor elengedhetetlen az ultrahangos fogkőeltávolítás, és az otthoni ellenőrzés és fogtisztítás is. Az ultrahangos fogkőeltávolítás során nemcsak a fogíny felett, hanem az íny vonala alól is eltávolítják a fogkövet, majd a fogak felszínét polírozzák, hogy ellenállóbbá tegyék a fogkőképződéssel szemben. Az esetek döntő többségében csak a fogkő eltávolítása után mérhető fel, hogy melyik fog menthető és melyik nem, így a fogak eltávolítására is ilyenkor kerülhet sor.



Az állatorvosi fogászati ellenőrzésnek fontos része a röntgenvizsgálat is, mert az esetek 20-30%-ban a szabad szemmel rendben levőnek látszó fogaknál a mélyben olyan elváltozások lehetnek jelen, amik a röntgenfelvételek nélkül láthatatlanok maradnának.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő állatorvosi fogászati ellátás csak altatásban végezhető el, ám ez a mai, modern altatószereknek és módszereknek köszönhetően kifejezetten biztonságosnak mondható. És az altatás szempontjából is igaz, hogy minél enyhébb problémával állunk szemben, annál rövidebb ideig tart a beavatkozás, tehát ezért is érdemes Kedvenceink szájhigiéniájára odafigyelnünk.


A szájüreg elváltozásai azonban nemcsak helyi betegségek tünetei lehetnek, hanem akár más kórképeket is jelezhetnek:

· vizelet szagú lehelet: veseelégtelenség (cicáknál nagyon gyakori),

· aceton szagú lehelet: cukorbetegség,

· sárgaság: májbetegség,

· nyelvfekély: macskák vírusos megbetegedései.

Kapcsolódó cikkeink:

bottom of page