top of page

Miért fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés Kedvenceinknél is?

Mert a fogágybetegség valamilyen formája – legtöbbször a fogkövesség - felmérések szerint a kutyák 60-97%-át érinti. Cicáknál a fogkövesség ritkább, mint kutyáknál, és a kutyák között is a kistestű fajtáknál (yorkshire terrier, csivava, havanese, bolognese, stb.) fordul elő leggyakrabban.

Miért és hogyan alakul ki a fogkövesség?

A miértre nehezebb pontos választ adni. Az okok között egyaránt szerepel az, hogy egyes kutyafajták kétségtelenül gyakrabban érintettek, az egyedi hajlam is befolyásol, és tagadhatatlan szerepe van az etetésnek is. Ugyanis a foglepedék, amiből a fogkövesség kiindul, már az etetés után néhány órán belül megjelenik a fogak felszínén. Ezért azok a kutyusok, akik naponta többször esznek vagy esetleg egész nap előttük van tálkában az étel, veszélyeztettebbek a fogkövesség szempontjából.

A foglepedék a fogak felszínén 24 óra alatt elkezd átalakulni a nyálban található ásványi sók miatt. Az egymásra rakódó és mineralizálódó rétegek egyre vastagabbak és keményebbek lesznek, és nemcsak a fogak látható felszínén, hanem sajnos az íny vonala alá is benyúlva, kialakul a porózus és durva felszínű fogkő.



Miért veszélyes a fogkövesség?

Először is, a fogkő porózus anyaga ideális helyszín a baktériumok megtelepedéséhez és elszaporodásához. A kórokozók miatt begyulladhat az íny (gingivitis), ami vérzéssel és fájdalommal jár. Ahogy nő a fogkő, úgy tolja el a fogínyt a fogak nyakánál - súlyos esetben akár a foggyökerek is láthatóvá válhatnak – ami tovább fokozódó fájdalomhoz és végső esetben a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezethet.

A fogkövesség azonban nemcsak a szájüregben, hanem a szervezet más pontjain is súlyos károkat okozhat. A fogkőben megtelepedett és elszaporodott baktériumok könnyen a véráramba kerülhetnek és eljuthatnak más szervekbe (szív, vese) is, ahol súlyos, akár életveszélyes fertőzéshez is vezethetnek.

Mik a fogkövesség vagy fogágybetegség tünetei?

  • rossz lehelet (halitózis),

  • evési problémák, étvágytalanság (csak a legsúlyosabb esetekben),

  • vörös, duzzadt, vérző fogíny (általában a szájüreg hátsó részében),

  • laza, törött, vagy hiányzó fogak,

  • vér a nyálban vagy az orrüregben,

  • tályog,

  • az arc duzzanata.

Mit tehetünk, ha már kialakult a fogkövesség?

Az egyetlen, biztos gyógyulást hozó megoldás az ultrahangos fogkőleszedés. A beavatkozást altatásban végezzük, folyamatos monitorozás mellett. A problémát okozó fogkövet nem csak az íny vonala felett, hanem alatta is el kell távolítani, hogy teljesen megszabadulhassunk a szisztémás betegségeket okozó baktériumoktól. A fogak felületét polírozni kell, így ellenállóvá válnak a további fogkő képződéssel szemben. A nem megmenthető fogakat ki kell húzni. A betegség okozta gyulladás és fájdalom miatt a beavatkozás után szükség lehet antibiotikum és gyulladáscsökkentő (fájdalomcsillapító) alkalmazására.





Mit tehetünk otthon a fogkövesség ellen?

Léteznek olyan speciális száraztápok, melyek összetétele és felszíne segít megakadályozni vagy lassíthatja a fogkő kialakulását. Az egyik leghatékonyabb módszer az otthoni fogmosás, amit naponta, speciálisan Kedvenceinknek kifejlesztett fogkefével és fogkrémmel kell elvégezni. Lehetséges különböző takarmánykiegészítőket is alkalmazni, melyeket az ivóvízbe vagy a táplálékba kell keverni. És itt vannak a jól ismert, speciálisan a fogak tisztítására kifejlesztett „rágcsák” is.

Természetesen, minden eset egyedi, így állatorvosunkkal konzultálva, minden szempontot figyelembe véve tudjuk a leghatékonyabb megelőzési vagy kezelési stratégiát kialakítani.

bottom of page