top of page

Gennyes méhgyulladás – Minden Gazdi (egyik) rémálma

A gennyes méhgyulladás (pyometra) a nőstény kutyák vagy macskák súlyos, életveszélyes megbetegedése.

Hogyan alakul ki, milyen tünetei vannak, és mit tehetünk, ha Kedvencünknél ezt a kórképet diagnosztizálják?


Ultrahangos vizsgálat


Mi a pyometra?

A pyometra a méh másodlagos, baktériumok által okozott fertőzése, amely kutyáknál és macskáknál is előfordulhat. Kialakulásához több tényező vezethet.


A nőstény kutya és macska hormonális ciklusa során a tüzelés (ivarzás) után a progeszteron hormon szintje akár két hónapig is emelkedett lehet, ami a méhnyálkahártya megvastagodásához vezet. A megvastagodott nyálkahártya élettani esetben az embriók beágyazódását segítené, ám a méh üregébe bejutott baktériumok számára is ideális táptalajt jelenthet.


Az ivarzás során a fehérvérsejtek védő működése csökken, hogy a spermiumok (amik a nőstény szervezetének idegen sejteket jelentenek) elérhessék a petesejteket. Ám ez a folyamat a méhbe került baktériumok elszaporodását is segítheti.


A gennyes méhgyulladás során kialakuló fertőzött méhváladékból leggyakrabban olyan baktériumok tenyészthetők ki, amik megtalálhatók a belekben (E. coli) vagy a hüvelyben fordulhatnak elő. Ezért sok esetben a pyometra kialakulását hüvelyi vagy húgyúti fertőzés, vagy pedig a bélsárból származó szennyeződés előzi meg. A baktériumok a tüzelés miatt fellazult méhnyakon át könnyebben bejuthatnak a méh üregébe.


A legtöbb fiatalon ivartalanított kutyán és macskán nem alakul ki pyometra. A méhcsonk pyometra azonban előfordulhat nem teljes ovariohysterectomia (petefészkek és méh eltávolítása) után, amely így lehetővé teszi a méh testének vagy kürtjének egy részének megfertőződését.


A gennyes méhgyulladás kialakulását segítheti, ha az ivartalanítás során petefészek szövet marad az állat testében, vagy ha bármilyen okból ivari hormonokkal való kezelésre volt szükség.


Milyen életkorban leggyakoribb a gennyes méhgyulladás?

A pyometra bármely életkorban előfordulhat, de inkább idősebb, ivaros, nem ellett állatokban gyakoribb, mert a hosszú évek vemhesség nélküli ciklusai elősegíthetik a fertőzés kialakulását. A betegség leggyakrabban nagyjából két hónappal tüzelés után jelentkezhet.


Melyek a pyometra klinikai tünetei?

A klinikai tünetek főként attól függenek, hogy a méhnyak nyitva marad-e vagy sem. Ha nyitva, akkor a képződött, akár gennyes váladék a méhből a hüvelyen keresztül kifelé folyik. Ennek nyomai megfigyelhetők Kedvencünk farka alatti bőrén vagy szőrén, vagy akár a fekhelyén vagy a bútoron, ahol feküdt.


Ha a méhnyak viszont zárva van, a képződő váladék (genny) nem képes kifelé folyni. Összegyűlik a méhben, fokozatosan a megtölti a méhszarvakat, és végül már kívülről is látható tünetet, a has megnagyobbodását okozhatja. A fertőzést okozó baktériumok toxinokat termelnek, amik a véráramba kerülve a szervezet minden részébe eljuthatnak és károsíthatják (érfalak, vese, stb.) azt. Ebben az esetben a betegség sokkal súlyosabb lefolyású lehet.


Gennyes méhgyulladás kutyában


Legsúlyosabb esetben a váladékkal teli méhszarvak megrepedhetnek a hasüregen belül, a hasüregbe került baktériumok pedig hashártyagyulladást okozhatnak.


A kutyák és macskák leggyakoribb klinikai tünetei a hüvelyfolyáson kívül a következők:

· kedvetlenség, étvágytalanság, bágyadtság,

· láz,

· fokozott vízivás, fokozott vizelés,

· fájdalmas, megnagyobbodott has,

· sápadt nyálkahártya,

· hányás, hasmenés.


A tünetek változatossága miatt minden nem ivartalanított nőstény kutyánál és macskánál gondolnunk kell a gennyes méhgyulladásra!


Hogyan kezelik a gennyes méhgyulladást?

A pyometra olyan életveszélyes állapot, amely gyors beavatkozást igényel a szervezetet elárasztó baktériumok és toxinjaik miatt. Ha a fertőzés a korai szakaszban kerül felismerésre, akkor jobbak a gyógyulás esélyei.


A gennyes méhgyulladás egyetlen gyógyítási lehetősége az ivartalanítás, a petefészkek és a fertőzött méh egyidejű műtéti eltávolítása (ovariohysterectomia).


Természetesen a műtét bonyolultabb és nagyobb kockázatú, mint egy egészséges állatnál, de Kedvencünk életének megmentésének ez az egyetlen lehetősége.


Ha nem kerül sor a műtétre, akkor szinte biztosan elveszítjük a betegség miatt.


Miután Kedvencét kiengedték a kórházból, az utógondozás minimális. Az ellátás általában megegyezik a rutinszerű ivartalanítással; annyi különbséggel, hogy a bakteriális fertőzés miatt hosszabb gyógyszeres kezelésre van szükség.


Kórházi betegellátás


A túlélés akár 80–100% is lehet, ha nem alakult ki hashártyagyulladás és sikerült a szisztémás bakteriális fertőzést és a toxinok hatásait kezelni. A vesék károsodása jellemző szövődményként jelentkezhet.


Ez is érdekelheti:

Comments


bottom of page