top of page

Miért jó, ha ivartalaníttatjuk szuka kutyánkat?

Mert így jó eséllyel megmenthetjük őt a hormonok okozta betegségektől: például a gennyes méhgyulladástól, a petefészek cisztáktól és az emlő-, petefészek vagy méhdaganatoktól. Az utóbbi évek kutatásaiból bebizonyosodott, hogy ha kutyánkat még az első tüzelés előtt (azaz nagyjából hat hónapos kora előtt) ivartalaníttatjuk, akkor az emlődaganatok kialakulásának esélye csak 0,5%, azaz nagyjából nulla. Ha az első tüzelés után, akkor már viszont 8%, és 26%, ha az ivartalanításra csak a második tüzelés után kerül sor. Ha pedig megvárjuk az ivartalanítással, hogy kutyánk két éves legyen, akkor a tanulmányok szerint már nincs különbség a daganatok kialakulásának kockázatában a nem ivartalanított állatokhoz képest, azaz elveszik az ivartalanítás daganat megelőző hatása.


A kutyáknál nagyon gyakran alakul ki álvemhesség a tüzelés után, ilyenkor az emlők megduzzadnak, tejet termelnek és sokszor mindez emlőgyulladáshoz vezet. A gyakori emlőgyulladás pedig a későbbi emlődaganat kiindulási pontja lehet.


Mert így évente kétszer, legalább három héttel több időnk van a kutyás sétákra, kirándulásokra. A környék kan kutyái sem veszélyeztetik kerítésünket, bejárati vagy garázsajtónkat. Ráadásul, otthonunkat és kutyánkat is sokkal könnyebb tisztán tartanunk, ha kutyánk nem tüzel.


Mert így kutyánk természete játékosabb lehet, ugyanis a szukák ellés után gyakran agresszívebbé válhatnak.


Mert így elkerülhetjük a felesleges, nem kívánt almokat, ami családunknak és tágabb közösségünknek is nagy segítség.


Mert kutatások is bizonyítják, hogy az ivartalanított állatok hosszabb, egészségesebb életet élhetnek, mint ivaros társaik.A leggyakoribb tévhitek és aggodalmak az ivartalanítással kapcsolatban


A kutyánk el fog hízni. Kétségtelen tény, hogy az ivartalanítás után lassul a kutyák anyagcseréje, ám Gazdiként mi döntjük el, hogy mit, mennyit és hányszor adunk enni Kedvenceinknek, és azért is mi vagyunk a felelősek, hogy mennyit mozgatjuk őket.


Félünk az altatás kockázataitól. Mint minden orvosi beavatkozásnak, így az altatásnak is vannak kockázatai. Ám azt könnyen beláthatjuk, hogy mennyivel kisebb ez a kockázat egy fiatal, egészséges kutyánál, mint egy beteg, már daganattal vagy gennyes méhgyulladással küzdő, idősödő kutya ivartalanításánál. A beavatkozás előtti laborvizsgálatok, a mai, modern hatóanyagok és az altatógép alkalmazása, valamint a műtét alatti monitorozás minimálisra csökkentik az altatás veszélyeit.


A kutyánk inkontinens lesz. Ritka, és ha az inkontinencia mégis kialakul, akkor gyógyszeresen kezelhető.


Minden szukának egyszer ellenie kell, mert az a természetes. Ez nem igaz. Már a farkasoknál sem ellik minden nőstény állat, hiszen csak a falkavezér, alfa párnak születnek kölykeik.


Ugyanolyan kiskutyát szeretnénk, ezért legyenek kölykei a kutyánknak. Erre sajnos fajtatiszta almoknál sincs garancia, hiszen a kölykök természete nagyban különbözhet szüleik temperamentumától. Keverék almoknál pedig szinte bármi megtörténhet, már ami a külső és belső jegyeket illeti.


Ivartalanítás után megváltozik a természete. Ritkán, de van rá esély, és inkább csak jó irányba: játékosabb lehet, kevésbé lehet agresszív más kutyákkal szemben.


Szeretnénk, ha a gyerekeink láthatnák, hogy születnek a kiskutyák. Az állatok nagyon gyakran éjjel, biztonságos magányban adnak életet kölykeiknek, úgyhogy korántsem garantált, hogy a család ébren lesz, amikor az ellés lezajlik.

Comentarios


bottom of page