top of page

Versenyagár gyógyászat

 

Az agártartás és a velük való vadászat több évezredes múltra tekint vissza, míg az agarak vadászatból versenybe történő átigazolása a XX. század elején kezdődött. Agárversenyt először 1921-ben rendeztek Amerikában és 1926-ban jutott el Angliába, ahol az első hivatalos pályaversenyt rendezték meg. Magyarország első agárversenyeit az 1960-as és 1970-es években rendezték meg. Hazánkban a professzionális agárversenyzés 1990-óta működik, ekkor alakult a Hungária Agárverseny Klub. Versenyző fajták: angol agár, magyar agár, whippet, olasz agár, orosz agár, afgán agár.

A kutyák felkészítése a megfelelő egészségvédelmen, tápláláson és jól felépített edzés és versenyprogramon alapul. A versenyagár praxis egy szép kihívásokkal teli hivatás. A kutya futásakor tapasztalt tünetek és a vázizom rendszer speciális vizsgálatai alapján, esetleg kiegészítő vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, laborvizsgálat) igénybe véve tudjuk a problémák forrását megtalálni.

Az agarak speciális vizsgálatát és ellátását dr. Bölcskei Molnár Antal (Society of Greyhound Veterinarians U.K., Agár Specialista Állatorvosi Társaság - Egyesült Királyság) tagja végzi.

A versenyek lebonyolítása hazánkban a MEOE ORSZÁGOS AGÁRVERSENY- ÉS COURSING szabályzat alapján történik, mely szabályozza az indulás, a versenyzés és a lebonyolítás feltételeit is. Mi magunk állatorvosok, az állatok állategészségügyi ellátásában, védelmében és az indulók állatorvosi vizsgálatában vagyunk érdekeltek. A szabályzat ugyan nem teszi kötelezővé a verseny előtti állatorvosi vizsgálatot, azonban a kutyák egészségvédelme és a verseny tisztasága megköveteli azt. Ez a fizikális vizsgálat kb. 1,5-2 perc alatt egyértelműsíti, hogy a kutya fizikai státuszát tekintve alkalmas-e a versenyre. A vizsgálat kiterjed az idegrendszer, az emésztőrendszer és az ízületek, izomzat alapos, speciális (versenyagár) vizsgálatára. Ez alapján az állatorvos felfedheti a kutya sérüléseit és a helytelen felkészítést. A vizsgálat útján megóvja a kutyát a későbbi komolyabb sérülésektől és ügyel a verseny tisztaságára is.

agar5.jpg

Dr. Bölcskei Molnár Antal még állatorvosi tanulmányai végén Ausztráliában, Sydney és Nowra városaiban került kapcsolatba az agárversenyzéssel és a versenyagár praxissal. Volt szerencséje Írországban, mint végzett állatorvos, agarakkal is foglalkozni. A versenyagarak kezelése talán a sportorvosi szakterülethez hasonlít, speciális fogásokat, tapasztalatot és alázatot igényel ennek a szép szakterületnek a művelése.

Sérülések

Az agárversenyek során ezeknek a kiváló felépítésű, karcsú, elegáns, villámgyors és izmos kutyák izomzata, ízület- és csontrendszere fokozott igénybevételnek van kitéve.

Speciális pályán, de eltérő pályaviszonyok mellett folyik a verseny. A pálya talajának minősége jelentősen befolyásolja a sérülések előfordulását. A füves pályán (főként coursing-nál) a gyakori és gyors irányváltások kifejezetten igénybe veszik az ujjízületeket. A sérülések leggyakrabban a letapadt ujjperc miatt kialakult ujjcsont-törés, ízületitok-szakadás, illetve az ujjhajlító inak szakadása.

Gyakori sérülés lehet a teljes vagy részleges izomszakadás, és a csuklóízületi sérülések, carpus hyperextensio is. Hosszú évek óta kiemelkedő szakmai kapcsolatban vagyunk a Szent Ferenc  Állatotthon Alapítvánnyal és az általuk mentett  állatok orvosi ellátásában tevékenyen részt veszünk. Kiemelkedő esetszámban kezelünk és operálunk az Agár Fajtamentés által hozzánk hozott különböző fajtájú agár kutyákat. Elkötelezetten, a szakmai tudásunk legjavát adjuk eme nemes küldetéshez. 

IMG_0859.JPG
csont rtg 5.JPG
EQ1Q1816.JPG
Vissza
bottom of page