top of page

Mikor menjünk állatorvoshoz? 1. rész

Gyakran hívnak bennünket azok az aggódó Gazdik telefonon, akik nem tudják eldönteni, hogy a tünetek alapján szükséges-e behozniuk Kedvencüket Állatkórházunkba. Ugyanis társállataink többé vagy kevéssé távoli vadállatmúltjuk miatt felettébb jók abban, hogy eltitkolják előttünk betegségeiket. Az alábbi, általunk leggyakrabban látott tünetcsoportok is annak a bizonyítékai, hogy jobb félni, mint megijedni, és inkább eljönni többször „feleslegesen”, mint akár egyszer is otthon maradni, amíg már késő...

Általánosságban elmondható, hogy ha Kedvence az alábbi tünetek bármelyikét mutatja, vagy ha nem biztos benne, hogy mennyire súlyos Kedvence állapota, akkor a legjobb, ha a lehető leghamarabb felkeresi Állatkórházunkat, ahol a kórelőzmény, a tünetek, a fizikális vizsgálat és a kiegészítő vizsgálatok (labor, röntgen, ultrahang, endoszkóp) alapján állatorvosaink felállíthatják a pontos diagnózist és ha szükséges, megkezdhetik a gyógykezelést.


Hányás és/vagy hasmenés

Oka lehet például túl sok gyomorsav termelődése, összeállt szőrlabda, idegen test a gyomorban, gyomor- és/vagy bélgyulladás, belső élősködők, bélelzáródás, vesebetegség...


Lenyelt idegen test (fülhallgató zsinórja) látható a macska hasüregében


Ahogy az előző mondatból is látszik, a hányás és a hasmenés egyaránt nem specifikus tünetek, nagyon sokféle és különböző súlyosságú, akár életveszélyes betegséget is kísérhetnek. Ha Kedvence egyszer vagy kétszer hány, és viselkedésében nincs semmi más szokatlan, valamint hányás után azonnal visszatér a normál állapotba, akkor valószínűleg nincs ok a kétségbeesésre. Ha azonban kutyája vagy macskája többször is hány, akkor azonnal forduljon orvoshoz, mert a hányással a szervezetnek nélkülözhetetlen folyadékot és ionokat is veszítenek Kedvenceink, ezért nagyon könnyen kiszáradhatnak. Ez fokozottan igaz azoknál, akiknek kisebb a testtömegük.


Infúziós terápia Állatkórházunkban


Ha háziállatának hasmenése van, azonnal forduljon állatorvoshoz. Kezelés nélkül még az enyhe betegségek okozta hasmenés is súlyos gondokat okozhat. A kezelés minél korábbi megkezdése elengedhetetlen a további, súlyos fokú folyadék- és tápanyag-veszteség elkerülése érdekében.


Csomók vagy duzzanatok

Sokféle dolog okozhat kitapintható csomókat vagy duzzanatot, beleértve véraláfutást vagy folyadék felhalmozódást, tályogokat, az élősködőket (pl. bőrférgesség, kullancs), rovarcsípéseket (pl. darázs vagy méhcsípés), és természetesen a jó- vagy rosszindulatú daganatokat.


Bőrférgesség kutyában


Ha szokatlan csomót vagy duzzanatot észlel Kedvencénél, mindenképp forduljon állatorvosához, aki akár azonnal, akár pedig kiegészítő vizsgálatok segítségével (pl. mintavétel, szövettan, röntgen) meg tudja mondani, hogy mi okozza a duzzanatot és hogy ennek fényében milyen további lépések szükségesek.


Sántítás

Az állatok világában a különböző fokú sántítás vagy bicegés ugyanúgy mozgásszervi problémát (izom, ízület vagy csont) jelez, mint az embereknél.

A leggyakoribb okok között a különféle növekedési rendellenességeket, sérüléseket (pl. toklász, szúrt sebek, harapások), vagy ízületi gyulladást, csonttörést, keresztszalag szakadást, patella ficamot, gerincproblémákat (pl. tacskóbénulás) és sajnos a csontdaganatokat találjuk.

A minél pontosabb kórelőzmény (pl. mióta és mikor sántít) sokat segít a fizikális vizsgálat során, ám a fizikális vizsgálat mellett a legtöbbször nélkülözhetetlenek a különféle képalkotó eljárások (röntgen, CT, MR).



A megfelelő fájdalomcsillapítás legalább olyan fontos ezekben az esetekben, mint a diagnózis felállítása után a gyógykezelés elkezdése, ami sokszor a gyógyszerek mellett műtétet és/vagy fizioterápiát is jelent.


Arthroszkópos műtét és fizioterápiás kezelés Állatkórházunkban


Szájszag

Azt gondolhatnánk, hogy kutyánk vagy macskánk szájszagának hátterében csak a plakk és fogkő képződés vagy fog-, fogíny problémák állhatnak, ám ez korántsem így van. Sajnos sokkal súlyosabb belgyógyászati betegségek is lehetnek négylábú társaink kellemetlen lehelete mögött: vese- vagy cukorbetegség is okozhatja a tüneteket, amik sürgős állatorvosi beavatkozást, kivizsgálást és sokszor akár kórházi ellátást igényelnek.


Kórházi kezelés


Köhögés

A köhögés a Kedvenceket és a Gazdikat is nagyon megviseli. A hasmenéshez és hányáshoz hasonlóan nem specifikus tünet, azaz nagyon sok, súlyos, akár életveszélyes betegséget kísérhet, ezért jelentkezésekor nélkülözhetetlen az állatorvosi kivizsgálás.

A köhögés hátterében leggyakrabban a következő betegségek állhatnak:

  • felső légúti fertőzések,

  • kutyák kennel köhögése,

  • idegen test a légcsőben,

  • légcső kollapszus,

  • túlnyúlt lágyszájpad,

  • asztma,

  • tüdőbetegség (fertőzés, daganat),

  • szívbetegség,

Mint láthatja, bármelyik tünetnek számos oka lehet. Az állatorvosi konzultáció során átbeszélve Kedvence kórelőzményét, összevetve a klinikai és kiegészítő vizsgálatok eredményeivel, meghozható a pontos diagnózis és megkezdhető a gyógykezelés is. A legtöbb felsorolt probléma esetén a korai diagnózis és kezelés sikeresebb, tehát ha aggódik vagy bizonytalan Kedvence állapotát illetően, az a legjobb, ha kivizsgáltatja állatorvosával.



Az állatorvos csak a vizsgálat során találkozik Kedvencükkel, tehát a Gazdik az állatorvosok füle és szeme otthon, ezért nagyban arra kell arra támaszkodniuk, hogy a Gazdik mit mondanak el, ezért minél részletesebb információt kapnak, annál könnyebb a gyógyítás.

bottom of page