top of page

Mi az a „macska AIDS”?

A félelmetes kórképet a macska immundeficiencia vírusa (FIV, Feline immunodeficiency virus) okozza, ami a macskák családjára veszélyes fertőzés. Először az 1980-as évek közepén azonosították a kórokozót, azóta pedig világszerte kimutatták jelenlétét, leggyakrabban kijáró, nem ivartalanított kandúrokban. Különböző FIV törzsek léteznek, közülük van olyan törzs, ami veszélyesebbnek bizonyult a többinél.

Habár a HIV (emberi immundeficiencia vírus, az emberekben az AIDS okozója) ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint a FIV, a két vírus különböző fajokat fertőz meg - a HIV csak embereket, a FIV pedig csak macskákat. A vírusok nagyon specifikusak a fajra, és nem áll fenn a keresztfertőzés veszélye a macskák és az emberek immunhiányos vírusai között.

Tekintsük át, hogy cicáink hol és hogyan kerülhetnek kapcsolatba a vírussal, mik lehetnek a fertőzés tünetei, hogy lehet a kórokozót és a betegséget kimutatni, és mit tehetünk, ha Kedvencünk megfertőződött.


Hogyan fertőződhetnek meg Kedvenceink?

A fertőzés leginkább nyállal és vérrel terjed, ezért legfőképp kijáró, egymással verekedő kandúrok fertőzhetik így meg egymást harapás és karmolás útján. Kísérletek során a hímivarsejtek is fertőzőnek bizonyultak, de arra még nincsenek adataink, hogy ez a valóságban is előfordult-e már.



A fertőzött anyamacskától születendő kismacskák nagyjából negyede-harmada már az anyaméhben vagy a szoptatás alatt megfertőződhet, ugyanakkor arra is van bizonyíték, hogy a macskák közötti interakciók (pl. egymás mosdatása) nagyon alacsony kockázatúnak számítanak a fertőződés szempontjából. A közös etetőtálka viszont ebből a szempontból veszélyes lehet.


Hogyan diagnosztizálhatjuk a fertőzést?

Leggyakrabban a szervezet által a vírus ellen termelt ellenanyagokat mutathatjuk ki (ELISA gyorsteszt). A teszt fals pozitív eredményt adhat, ha a kiscica vérében még keringenek az anyai ellenanyagok, vagy ha a macskát vakcinázták a FIV ellen (USA).


Az eredmény fals negatív lehet, ha cicánk megfertőződött, ám vérében még nem találhatók meg a vírus elleni ellenanyagok, mert túl friss a fertőzés. Az ellenanyagok nagyjából a fertőzés után 8 héttel jelennek meg. Tévesen negatív lehet a teszt eredménye akkor is, ha a betegség már a „letörési” szakaszban jár, és az immunrendszer károsodása miatt a macska szervezete már nem tud ellenanyagot termelni.


A Western blot módszer szintén az ellenanyagot mutatja ki, míg PCR-rel magát a vírust lehet kimutatni.


Ha Kedvencünknél nincsenek klinikai tünetek, ám az ELISA tesztje pozitív lett, érdemes lehet a PCR vizsgálatot elvégeztetni. Ha viszont fertőződésre van gyanú, ám a gyorsteszt negatív lett, akkor első körben ajánlott a gyorsteszt 8 héttel később újra elvégeztetni.


Ha több cicát tartunk együtt, akkor érdemes egyszerre az összes macskát tesztelni, mert egy FIV pozitív állat megfertőzheti a többieket is.


Milyen betegséget okoz a FIV?

A FIV az immunrendszer fertőzések és daganatok ellen védekező sejtjeit, a T-limfocitákat károsítja, ezáltal gyengíti Kedvencünk immunrendszerét és macskánk sokkal védtelenebbé válik a különböző fertőzésekkel és a daganatokkal szemben. A fertőződés és a tünetek megjelenése között hetek, hónapok, sőt, akár több év is eltelhet.


A betegség első szakasza a „heveny” szakasz, ekkor a vírus az immunrendszer szerveiben (csecsemőmirigy, nyirokcsomók) és a nyálmirigyekben szaporodik. Ekkor esetleg láz, nyirokcsomó duzzanat, bágyadtság, emésztő- és/vagy légzőszervi panaszok, kötőhártya gyulladás jelentkezhetnek.


A második szakasz tünetmentes, ám a cica ekkor is ürítheti a vírust.


A betegség végső fázisa a „letörési” szakasz, ekkor Kedvencünk immunrendszere elveszíti a vírus ellen folytatott, akár évekig is tartó harcot, és egyre gyakrabban jelentkeznek különféle fertőzések, akár daganatos megbetegedések is.


A FIV fertőzés gyakori klinikai tünetei a következők lehetnek:

· Az íny és a száj gyulladása

· Fogyás

· Rossz étvágy

· Láz - különösen ismeretlen eredetű láz

· Krónikus kötőhártya-gyulladás

· Duzzadt nyirokcsomók

· Hányás és hasmenés



A fenti tünetek többsége nem specifikus, és számos betegség hasonló klinikai képpel jelentkezhet. Minden macskánál, aki krónikus vagy visszatérő betegségben vagy klinikai tünetekben szenved, érdemes életmódtól függetlenül FIV tesztet végezni.


Felépül-e a macskám?

Tudomásunk szerint, ha egy macska megfertőződik FIV vírussal, akkor egész életében fertőzött marad, bár nem bizonyított, hogy minden fertőzött macska klinikailag megbetegszik. Hetek, hónapok vagy akár évek is eltelhetnek a kezdeti FIV fertőzés után, mire a macskán a betegség klinikai jelei jelentkeznek.


A macska AIDS-hez kapcsolódó másodlagos bakteriális fertőzések hatékonyan kezelhetők antibiotikumokkal. Sajnos a javulás általában csak átmeneti, mert a gyengülő immunrendszer miatt továbbra is új fertőzések jelentkezhetnek. Különféle hatóanyagokkal (interferonok, vírusellenes szerek) segíthetjük az immunrendszer küzdelmét.


A FIV pozitív cicáknak gyakoribb (3-6 hó) állatorvosi ellenőrzésre és vérvizsgálatokra van szüksége. Az immunrendszer támogatása náluk kiemelten fontos. Táplálásuk és vakcinázásuk, betegségük miatt eltérő lehet az egészséges állatokhoz képest. A cicát kötelező bent tartani a saját és a többi macska védelmében. Az ivartalanítás mindenképp ajánlott. Az esetlegesen jelentkező klinikai tünetekkel azonnal állatorvoshoz kell fordulni.


Hogyan akadályozhatom meg, hogy Kedvencem megfertőződjön?

A betegség ellen Európában nincs vakcina, az USA-ban forgalmazott vakcina megbízhatóságáról is eltérő vélemények születtek. A legtöbbet az ivartalanítással és a benti tartással tehetjük a betegség terjedése ellen, de az ivartalanítással még kijáró kandúrok esetében is jelentősen csökkenthető a verekedésből származó sérülések száma.


Ez is érdekelheti:

bottom of page