top of page

Mi az a „macska AIDS”?

A félelmetes kórképet a macska immundeficiencia vírusa (FIV, Feline immunodeficiency virus) okozza, ami a macskák családjára veszélyes fertőzés. Először az 1980-as évek közepén azonosították a kórokozót, azóta pedig világszerte kimutatták jelenlétét, leggyakrabban kijáró, nem ivartalanított kandúrokban. Különböző FIV törzsek léteznek, közülük van olyan törzs, ami veszélyesebbnek bizonyult a többinél.

Habár a HIV (emberi immundeficiencia vírus, az emberekben az AIDS okozója) ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint a FIV, a két vírus különböző fajokat fertőz meg - a HIV csak embereket, a FIV pedig csak macskákat. A vírusok nagyon specifikusak a fajra, és nem áll fenn a keresztfertőzés veszélye a macskák és az emberek immunhiányos vírusai között.

Tekintsük át, hogy cicáink hol és hogyan kerülhetnek kapcsolatba a vírussal, mik lehetnek a fertőzés tünetei, hogy lehet a kórokozót és a betegséget kimutatni, és mit tehetünk, ha Kedvencünk megfertőződött.


Hogyan fertőződhetnek meg Kedvenceink?

A fertőzés leginkább nyállal és vérrel terjed, ezért legfőképp kijáró, egymással verekedő kandúrok fertőzhetik így meg egymást harapás és karmolás útján. Kísérletek során a hímivarsejtek is fertőzőnek bizonyultak, de arra még nincsenek adataink, hogy ez a valóságban is előfordult-e már.A fertőzött anyamacskától születendő kismacskák nagyjából negyede-harmada már az anyaméhben vagy a szoptatás alatt megfertőződhet, ugyanakkor arra is van bizonyíték, hogy a macskák közötti interakciók (pl. egymás mosdatása) nagyon alacsony kockázatúnak számítanak a fertőződés szempontjából. A közös etetőtálka viszont ebből a szempontból veszélyes lehet.


Hogyan diagnosztizálhatjuk a fertőzést?

Leggyakrabban a szervezet által a vírus ellen termelt ellenanyagokat mutathatjuk ki (ELISA gyorsteszt). A teszt fals pozitív eredményt adhat, ha a kiscica vérében még keringenek az anyai ellenanyagok, vagy ha a macskát vakcinázták a FIV ellen (USA).


Az eredmény fals negatív lehet, ha cicánk megfertőződött, ám vérében még nem találhatók meg a vírus elleni ellenanyagok, mert túl friss a fertőzés. Az ellenanyagok nagyjából a fertőzés után 8 héttel jelennek meg. Tévesen negatív lehet a teszt eredménye akkor is, ha a betegség már a „letörési” szakaszban jár, és az immunrendszer károsodása miatt a macska szervezete már nem tud ellenanyagot termelni.


A Western blot módszer szintén az ellenanyagot mutatja ki, míg PCR-rel magát a vírust lehet kimutatni.


Ha Kedvencünknél nincsenek klinikai tünetek, ám az ELISA tesztje pozitív lett, érdemes lehet a PCR vizsgálatot elvégeztetni. Ha viszont fertőződésre van gyanú, ám a gyorsteszt negatív lett, akkor első körben ajánlott a gyorsteszt 8 héttel később újra elvégeztetni.


Ha több cicát tartunk együtt, akkor érdemes egyszerre az összes macskát tesztelni, mert egy FIV pozitív állat megfertőzheti a többieket is.


Milyen betegséget okoz a FIV?

A FIV az immunrendszer fertőzések és daganatok ellen védekező sejtjeit, a T-limfocitákat károsítja, ezáltal gyengíti Kedvencünk immunrendszerét és macskánk sokkal védtelenebbé válik a különböző fertőzésekkel és a daganatokkal szemben. A fertőződés és a tünetek megjelenése között hetek, hónapok, sőt, akár több év is eltelhet.


A betegség első szakasza a „heveny” szakasz, ekkor a vírus az immunrendszer szerveiben (csecsemőmirigy, nyirokcsomók) és a nyálmirigyekben szaporodik. Ekkor esetleg láz, nyirokcsomó duzzanat, bágyadtság, emésztő- és/vagy légzőszervi panaszok, kötőhártya gyulladás jelentkezhetnek.


A második szakasz tünetmentes, ám a cica ekkor is ürítheti a vírust.


A betegség végső fázisa a „letörési” szakasz, ekkor Kedvencünk immunrendszere elveszíti a vírus ellen folytatott, akár évekig is tartó harcot, és egyre gyakrabban jelentkeznek különféle fertőzések, akár daganatos megbetegedések is.


A FIV fertőzés gyakori klinikai tünetei a következők lehetnek:

· Az íny és a száj gyulladása

· Fogyás

· Rossz étvágy

· Láz - különösen ismeretlen eredetű láz

· Krónikus kötőhártya-gyulladás

· Duzzadt nyirokcsomók

· Hányás és hasmenésA fenti tünetek többsége nem specifikus, és számos betegség hasonló klinikai képpel jelentkezhet. Minden macskánál, aki krónikus vagy visszatérő betegségben vagy klinikai tünetekben szenved, érdemes életmódtól függetlenül FIV tesztet végezni.


Felépül-e a macskám?

Tudomásunk szerint, ha egy macska megfertőződik FIV vírussal, akkor egész életében fertőzött marad, bár nem bizonyított, hogy minden fertőzött macska klinikailag megbetegszik. Hetek, hónapok vagy akár évek is eltelhetnek a kezdeti FIV fertőzés után, mire a macskán a betegség klinikai jelei jelentkeznek.


A macska AIDS-hez kapcsolódó másodlagos bakteriális fertőzések hatékonyan kezelhetők antibiotikumokkal. Sajnos a javulás általában csak átmeneti, mert a gyengülő immunrendszer miatt továbbra is új fertőzések jelentkezhetnek. Különféle hatóanyagokkal (interferonok, vírusellenes szerek) segíthetjük az immunrendszer küzdelmét.


A FIV pozitív cicáknak gyakoribb (3-6 hó) állatorvosi ellenőrzésre és vérvizsgálatokra van szüksége. Az immunrendszer támogatása náluk kiemelten fontos. Táplálásuk és vakcinázásuk, betegségük miatt eltérő lehet az egészséges állatokhoz képest. A cicát kötelező bent tartani a saját és a többi macska védelmében. Az ivartalanítás mindenképp ajánlott. Az esetlegesen jelentkező klinikai tünetekkel azonnal állatorvoshoz kell fordulni.


Hogyan akadályozhatom meg, hogy Kedvencem megfertőződjön?

A betegség ellen Európában nincs vakcina, az USA-ban forgalmazott vakcina megbízhatóságáról is eltérő vélemények születtek. A legtöbbet az ivartalanítással és a benti tartással tehetjük a betegség terjedése ellen, de az ivartalanítással még kijáró kandúrok esetében is jelentősen csökkenthető a verekedésből származó sérülések száma.


Ez is érdekelheti:

Kommentare


bottom of page