top of page

Mázli, a mázlista

Polyradiculoneuritis. Nemcsak leírni vagy kimondani nehéz, hanem gazdiként látni, ha kutyánk ebben a betegségben szenved. Kósa Henriett, a Léleklánc Állat- és Környezetvédő Alapítvány egyik alapítója és Mázli kutya azonban hősiesen végigcsinálták a heteken át tartó gyógykezelést, rendelői és otthoni fizioterápiát dr. Nagy Bernadett fizioterapeuta szakállatorvos vezetésével.


A betegség tipikus lefolyás esetén hátulsó testfél gyengeséggel, aztán a hátulsó végtagok bénulásával kezdődik. Kutyánk állapota sajnos gyorsan rosszabbodik, akár 24-48 órán belül mind a négy végtagra kiterjedő bénulás jelentkezhet, így az állat mozgásképtelenné válhat. A végtagokon az ínreflexek vagy nagyon gyengék vagy egyáltalán nem válthatók ki, ám az érző funkció megtartott. Ugyanakkor főleg a háti szakaszon gyakran jelentkezhet túlérzékenység (hyperaesthesia). A tudat végig ép marad, a kutya a farkát képes mozgatni és tud segítséggel enni-inni. Bár a bélsár- és vizeletürítés is akaratlagos marad, a hasprés gyengülése miatt a vizeletürítés segítséget igényelhet. Súlyos, gyorsan rosszabbodó esetekben akár a légzőizmok is megbénulhatnak, ilyenkor mesterséges lélegeztetésre van szükség. Tapasztalhatjuk a hang gyengülését vagy akár elvesztését is. A gyorsan kialakuló bénulás miatt az izmok az első tüneteket megjelenését követő 10-14. napon már sorvadásnak indulhatnak.


A polyradiculoneuritis pontos oka egyelőre ismeretlen, jelen tudásunk szerint annyi biztos, hogy egy nem normális immunválasz áll a kórkép hátterében, melynek következményeként mind az idegek, mind pedig az őket körülvevő myelin-hüvely is károsodik, ami lehetetlenné teszi az ingerületátvitelt az idegek és az izmok között. A betegségnek épp ezért csak tüneti és palliatív kezelést lehet alkalmazni, valamint kiemelten fontos szerepe van a minél előbb megkezdett fizioterápiának is, hogy a bénulás miatt az izmok minél kevésbé sorvadjanak, hogy az ízületek mozgáspályája fennmaradjon és hogy a rehabilitáció is minél gyorsabb lehessen. Szerencsés esetben a javulás 3-4 héten belül már látható, és kutyánk 6-8 hét alatt felépülhet.


Mázlinál a tünetek november utolsó napjaiban jelentkeztek. Az első napokban bal mellső, jobb hátsó lábain még megtartotta magát, de állapota fokozatosan romlott, az ötödik napra a hátsó lábai már lebénultak, az első hét végére pedig már teljesen elfeküdt.



Mázli és Gazdija a betegség 11. napján kezdték meg az intenzív fizioterápiás kezelést az alábbiak szerint:

Hát:

Mindent kb. 15x és napi 1 alkalommal.

1. háti szakasz simítása

2. háti bőr szakasz elemelgetése, nyaki szakasztól a faroktőig

3. gerinc mentén körkörös masszírozás, nagyokat-lassan

Lábak:

Mindent kb. 10-15x és minimum napi 5-10 alkalommal.

1. lapockától a talpakig ingermasszázs, kívül-belül, napi minimum 20 alkalommal

2. combtól a talpakig ingermasszázs, kívül-belül, napi minimum 20 alkalommal

3. bicikliztetés (hátul behajlít, előre nyújt, párhuzamosan a testtel) - talpnyomás, mikor az a talajon lenne-ritmusosan

4. állás imitálása: hátsó lábak: térd támasztása elölről, talp nyomása felfelé-feszülés létrehozása-rugózva-párhuzamosság a testtel!

5. állás imitálása: mellső lábaknál: könyök hátulról támasztása, talp nyomása felfelé- u.a.

6. boka megtartása, mancs-ujjak le-fel mozgatása(hátsó és mellső lábaknál is)

7. talpak krémezése (körömvirág) - talpak dörzsölése!

Mázli napi többszöri forgatása egyik oldaláról a másikra!



Hetente kétszer jártak dr. Nagy Bernadetthez fizioterápiás kezelésre, a többi napon az alapítványnál kezelték otthoni körülmények között. Ahogy javult Mázli állapota, úgy lett egyre fontosabb az asszisztált állás (térd és boka vagy váll és könyök megtámasztásával a testsúly ráhelyezése) gyakorlása, és az elvégzett gyakorlatok között is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a különféle instabil talajgyakorlatok és a séta. Mázli január 9-én, azaz nagyjából egy hónap múlva, az átlagnál gyorsabban gyógyulva ismét járóképes lett!



Mázli gyógyulása tökéletesen példázza, hogy a mozgásszervi kórképek gyógyításában mekkora szerepe van a jól elvégzett fizioterápiás kezeléseknek, nélkülözhetetlen a gazdi és a szakember együttműködése, mert közös a küzdelem és közös az öröm is.



Ahogy Mázli gazdája, Kósa Henriett mondta:„....muszáj szakemberhez is járni, nem elég itthon csinálgatni. Imádom Bernit!”


Képek forrása: magánarchívum (Kósa Henriett)

bottom of page