top of page

Kutyaharapást – szőrével? Avagy mit tegyünk, ha kutyánknak harapott sebe van?

A harapott sebek a leggyakoribb sérülések közé tartoznak, amivel a Gazdik elhozzák hozzánk Kedvenceiket.

A harapás, bármennyire is veszélyes, legtöbbször a kutyák végső érve egy konfliktusban, ám pont ezért minden kutyatartó felelőssége, hogy a lehető legkevesebbszer következzen be.



A kutyák egymás közti kommunikációja nagyon jól szabályozott, csak sokszor olyan gyors és az emberek számára nehezen észrevehető jelekből áll, hogy Gazdiként már csak későn tudunk reagálni.



A harapás már kölyökkorban is az agresszív játék része, felnőtt kutyáknál pedig akár támadás (pl. élelem, terület, dominancia), akár védekezés során sor kerülhet rá.

A sérülések elkerülésének érdekében legalább olyan fontos, hogy mi is „megtanuljunk kutyául”, hogy ismerjük saját kutyánk kommunikációját, hogy felelős kutyatartók legyünk, és hogy neveljük-képezzük kutyánkat – és magunkat is, Gazdiként.



Miért vegyük komolyan a harapott sebeket?

Mert a kutya fogai és állkapcsa ragadozó életmódjából adódóan nagyon erőteljesek, így könnyedén okozhatnak súlyos, akár életveszélyes vagy maradandó sérüléseket is. A felszínes bőrsérüléseken túl fogaik összezúzhatják az izmokat, csontokat vagy ízületeket, megsérthetik a hasüregben, a mellüregben vagy a fejen, nyakon elhelyezkedő szerveket.

Mert a legtöbb harapott seb általában a fejen, a nyakon és a lábakon található. A lábakon akár az ízületeket is veszélyeztethetik, míg a fejen megsérülhetnek a szemek, a fülek, vagy a nyakon a nagy erek, a nyelőcső, a légcső.


Mivel a kutya szája tele van baktériumokkal, minden olyan harapás, ami áthatol a bőrön, kórokozókat juttathat a mélyebben elhelyezkedő szövetekbe, ahol azok megtalálják az ideális életfeltételeket és elszaporodásukkal súlyos, akár életveszélyes fertőzéseket (pl. tályog, genny a mellüregben, hasüregban vagy ízületekben) okozhatnak.


Mit tegyek, ha harapott sebet találok kutyámon?

Sokszor nehéz a sérülés mértékének meghatározása, főleg, ha a szőr miatt a seb nehezen látható. A szemfogak által okozott bőrsérülések ráadásul napok alatt bezárulhatnak, akkor is, ha a szövetek között egyre súlyosbodnak a kórokozók által elindított gyulladásos folyamatok.


A fertőzés néhány napig észrevétlen maradhat, amíg a harapás helyén duzzanat és fájdalom nem jelentkezik. Általános tünetként láz és bágyadtság, étvágytalanság, kedvetlenség, ha pedig a harapás végtagot érint, akkor esetleg sántítás is jelentkezhet. Sok kutya fokozottan nyalogatja a sérült területet.


A felszínen kicsinek tűnő sebek mélyén akár életveszélyes vérzés vagy szöveti sérülés is kialakulhat, ezért mindenképp érdemes a harapott sebeket állatorvosnak megmutatni.

Azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség, ha kutyája sántít, ha a szeme megsérült, ha a vérzés nem elállítható, ha kutyájának légzései nehézségei vannak, ha nem tud lábra állni, vagy ha elvesztette az eszméletét.


Milyen kezelésre lehet szükség?

A harapott sebek ellátásánál döntő fontosságú, hogy mennyi idő telt el a harapás óta, hogy milyen a kutya általános állapota, hogy a sérülések hol találhatók, mennyire veszélyesek az állat egészségére. A sérüléstől számított 6 órán belül kezelt sebek általában szövődmények nélkül gyógyulnak meg.


A kezelések egyik célja, hogy a fertőzések, tályogok kialakulását megakadályozzák. Ezért a sebeket minden esetben ki kell tisztítani, a sérült vagy elhalt szöveteket el kell távolítani. Ha pedig szükséges, akkor kiegészítő vizsgálatokra (röntgen, ultrahang) és műtétre is sor kerülhet, például hasüregbe, mellüregbe vagy ízületbe terjedő, vagy nagyobb kiterjedésű sérülések esetén.



A legtöbb esetben az antibiotikumok és fájdalomcsillapítók nélkülözhetetlenek a gyógyuláshoz.


A seb otthoni kezelése kapcsán minden esetben be kell tartani a seb kezelésére és védelmére (kötözés, gallér, műtét utáni kutyaruha) kapott állatorvosi utasításokat! Ha a seb végtagon található vagy esetleg ízületbe terjed a harapás, akkor fizioterápiás kezelés is szükséges.



A nehezen vagy lassan gyógyuló sebeknél mindig gondolni kell az immunrendszert károsító krónikus betegségekre vagy arra, hogy idegen test található a seb mélyén. De akár rezisztens kórokozó jelenléte is akadályozhatja a gyógyulást. Ezért nagyon fontos, hogy az antibiotikumokat mindig a megadott adagban és ideig adjuk be Kedvenceinknek!

Comments


bottom of page