top of page

Fülgyulladás – Gyakori kérdések és válaszok

A külső hallójárat gyulladás (otitis externa) vagy köznapi nevén a „fülgyulladás” az egyik leggyakoribb probléma, ami miatt a Gazdik Kedvencükkel eljönnek Állatkórházunkba. Macskáknál általában külső élősködők (fülatka, Otodectes cynotis) okozta fertőzés szövődményeként jelentkezik, de ezen kívül kutyáknál és macskáknál is sokféle ok lehet kialakulásának hátterében.

A változatos és sokszor többszörös okok miatt a betegség diagnosztikája és kezelése is összetett és akár hosszadalmas is lehet. Az viszont biztos, hogy minden esetben a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen a Gazdik aktív együttműködése az állatorvossal.


Miért ilyen gyakori a fülgyulladás Kedvenceinknél?

Cicáknál a legtöbb esetben a fülatkássághoz kapcsolódóan találkozunk ezzel a kórképpel. A fülatka lárvái a hallójárat szöveteivel és az itt található váladékkal táplálkoznak, amivel helyi irritációt és túlérzékenységi reakciót okozhatnak. A fülatkásság nagyon könnyen terjed a cicák között.

Egyes kutyafajtákat a lelógó fülük (pl. cocker spániel, beagle, basset hound, stb.) a befülledés miatt hajlamosít jobban a fülgyulladásra, míg az álló fülű fajtáknál (pl. német juhászkutya) épp amiatt gyakoribb, mert így könnyebben kerül víz vagy idegen test a hallójáratukba. Ha a hallójáratban sok szőr található, az is nagyban segítheti a fülgyulladás kialakulását, ezt az ilyen fajtáknál rendszeresen ellenőrizni és kozmetikázni kell.



A fülgyulladás kiváltó okát sokszor azonban nem a fülben, hanem valahol másban kell keresni, mert például a bűzmirigy-gyulladáshoz, az allergiához vagy a pajzsmirigy-alulműködéshez is gyakran társulhat tünetként fülgyulladás.

Igazából a fülgyulladás bármilyen fajta kutyát vagy cicát veszélyeztethet.


Milyen tünetei vannak a fülgyulladásnak?

A fülgyulladás mindig fájdalommal jár. Tipikus tünetként Kedvencünk gyakran rázhatja fejét vagy intenzíven vakarhatja fülét, amitől az ki is sebesedhet. A hallójárat gyakran kipirult lehet és belőle barnás vagy sárgás (gennyes) váladék is ürülhet, akár kellemetlen szag kíséretében. A tünetek lehetnek egy- vagy kétoldaliak, a fül vagy fülek érintettségétől függően. Krónikus esetekben a hallójárat bőre meg is vastagodhat, a hallójárat beszűkülhet, ami tovább nehezítheti a kezelés sikerét. Ha a gyulladás már a fül belső részeit is érinti, egyensúlyzavar és fejoldal-tartás is jelentkezhet.


Hogy zajlik a fül vizsgálata?

A fül vizsgálata során az állatorvos otoszkópot használva megvizsgálja a hallójáratot és a dobhártyát. Az otoszkóp egyszerre nagyít és világítja meg a vizsgált területet, így segítségével pontosabb képet kaphatunk a fül belsejének állapotáról. Ha szükséges, akkor videóendoszkóppal is lehetséges a fül vizsgálata. Ha a fül nagyon fájdalmas vagy Kedvencünk nyugtalanabb, vagy endoszkópos vizsgálatra kerül sor, akkor szükséges lehet az állat bódítása vagy altatása is.



Következő lépésként, ha szükséges, mikroszkóp alatt megvizsgálják a fülből vett váladékot, hogy megállapítsák a fertőzést okozó mikrorganizmus típusát (parazita, gomba, baktérium). Ha gombás vagy bakteriális fertőzés gyanúja merül fel, akkor a felelős gyógyszerhasználat érdekében szükséges a minta laboratóriumi tenyésztése is a kórokozó és a hatóanyag érzékenység pontos meghatározása miatt. Súlyos vagy krónikus fülgyulladások esetén a laborvizsgálat nélkülözhetetlen.


Mivel a tünetek hasonlóak, miért nem kaphatok egyszerűen csak fülcseppet?

A fülatka mellett többféle gomba és/vagy baktérium is okozhat fülgyulladást. A kórokozó konkrét ismerete és annak meghatározása nélkül, hogy milyen hatóanyagra érzékeny, nem lehet tudni, hogy melyik gyógyszert kell használni.

Fülgyulladást azonban nemcsak a különféle kórokozók, hanem idegen testek, növedékek, daganatok is okozhatnak, ennek tisztázására elengedhetetlen az otoszkóp vagy az endoszkóp használata, mert a gyógyszeres kezelés önmagában nem oldja meg ezeket a problémákat.

A műszeres vizsgálat segítségével megállapítható, hogy a dobhártya sértetlen-e. Ez azért is fontos, mert bizonyos gyógyszerek alkalmazása sérült dobhártya esetén kontraindikált. Ugyanakkor a dobhártya sérülése bemeneti kaput jelent a különféle kórokozóknak, így, ha a fertőzés rosszabbodik, már nemcsak a hallójárat külső része, hanem a közép- és/vagy belsőfül is érintett lehet, ami akár egyensúly zavarokat okozhat vagy a hallás elvesztéséhez is vezethet.

A fizikális, műszeres és a laboratóriumi vizsgálatok együtt meghatározzák a diagnózist és a kezelés menetét. Ha a hallójáratban fülzsírból kialakult dugó, sok szőr vagy idegen test található, akkor azt el kell távolítani. A fül megfelelő tisztítására és mosására csaknem minden esetben altatásban kerülhet sor.



A sikeres gyógyításhoz nélkülözhetetlen, hogy Kedvencünk olyan alapbetegségeit (pl. allergia, bűzmirigy-gyulladás, pajzsmirigy-alulműködés) is kezeljük, amik szintén okozhatnak fülgyulladást. Ilyenkor a legtöbb esetben az alapbetegség orvoslása mellett a fület vagy füleket kitartó rendszerességgel fülmosó folyadékkal otthon is mosni kell, a gyógyuláshoz sokszor nem is szükséges antibiotikum vagy egyéb gyógyszer sem.

A fülgyulladás állandó fájdalommal jár, Kedvenceink rázzák és vakarják fejüket, így a fülben található erek megrepedhetnek és othaematoma alakulhat ki, amit csak műtéti úton lehet gyógyítani.

Krónikus fülgyulladásnál a hallójárat bőre megvastagodhat, a hallójárat beszűkülhet. Ilyenkor még könnyebben befülledhet a fül, ugyanakkor a gyógyszerek sem tudnak lejutni a hallójárat mélyébe. A hallójárat szűkületén gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel vagy műtéti úton (TECA, Total Ear Canal Ablation) lehet segíteni.


A fülgyulladás otthoni kezelésének alapszabályai:

Minden esetben tartsák be az állatorvosok útmutatásait.

A kapott gyógyszereket a megadott ideig és gyakorisággal alkalmazzák, hogy elkerülhető legyen a rezisztens kórokozók kialakulása.

A fül tisztítása nélkülözhetetlen része a fülgyulladás kezelésének.

Soha, semmilyen eszközzel – még fültisztító pálcikával se – nyúljanak be Kedvenceik fülébe.

bottom of page