top of page

Botulizmus kutyában

A botulizmust vagy köznapi elnevezéssel, a kolbászmérgezést a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxinok okozzák.

Ez a toxin a legerősebb méreg, az emberre halálos adag mindössze 1 mg tisztított toxin.

A kórkép elnevezése a latin botulus (kolbász) szóból származik. A tünetek régóta ismertek voltak, és mivel a kolbász gyakran szerepelt a betegség okaként, ezért kolbászmérgezésnek nevezték el.

Hogyan és miért veszélyezteti kutyáinkat, mik a tünetek és mit tehetünk a betegség megelőzéséért?


A Clostridium botulinum baktérium

A Clostridium fajok Gram-pozitív, anaerob (azaz oxigénmentes környezetben élő), pálcika alakú, a bélcsatornában vagy a talajban élő baktériumok,. A C. tetani a tetanusz (merevgörcs), a C. botulinum pedig a botulizmus (kolbászmérgezés) okozója. A kórokozót elsőként 1896-ban Belgiumban Van Ermengen izolálta sonkából.



A botulizmust nem maga a baktérium, hanem az általa termelt, a bélcsatornából felszívódó toxin okozza.


Botulizmus (kolbászmérgezés)

Embereknél általában földdel szennyezett, nem hőkezelt (pl. füstölt) húskészítmények, házi növényi konzervek elfogyasztása után fordul elő, de marinírozott halételek is okozhatják. A mortalitás (halálozás) irodalmi adatok szerint akár 30-65% is lehet.



A mérgezést okozó élelmiszerek érzékszervi elváltozást általában nem mutatnak, de ezt a fűszerek is segíthetik, ezért a hidegen és hőkezelés nélkül elfogyasztott ételekre nagyon kell figyelni!


A toxin hőérzékeny, 80 fokon 30 perc alatt elpusztul, tehát az étel felfőzése vagy átsütése a mérgezést megelőzi.


Az állatok közül leggyakrabban a vízi szárnyasok, a baromfi, a szarvasmarha és a ló betegszik meg botulizmusban. A sertés, a kutya és a macska viszonylag ellenálló a toxinnal szemben.


Kutyákban például a nem megfelelően tárolt, és nyersen vagy nem kellően megfőzött-megsütött hús (különösen baromfi) etetése okozhat botulizmust.



A toxin a perifériás idegvégződésekhez kötődik, az ideg-izom szinapszisban (találkozási pont) gátolja az acetilkolin (ingerület átvivő anyag) felszabadulását, jellegzetes tüneteket okozva.


A botulizmus tünetei kutyákban

A betegség minden korban kialakulhat.


A tünetek a fertőzött takarmány elfogyasztása után órákkal vagy napokkal később jelentkezhetnek. A tünetek súlyossága függ a bélrendszerből a véráramba került toxin mennyiségétől. Általában kimondható, hogy a gyorsan kialakuló tünetek súlyos lefolyásra utalnak.


A tünetek jellegzetesek, a hátsó végtagoktól induló, petyhüdt bénulás alakul ki, ami szimmetrikusan, fokozatosan terjed át az elülső végtagokra is. A farok mozgása megmarad. Az állkapocs és az arcizmok tónusa csökkenhet, a pupilla kitágul. A pislogás sokszor nehezített, a könnytermelés is csökkent, ezért gyulladás alakulhat ki. A nyálzás fokozott lehet.


A kutyák eszméletüket nem vesztik el, tudatuk ép, fájdalmat is éreznek.


Egyes esetekben vizelési, bélsárürítési nehézségek jelentkezhetnek.


A petyhüdt bénulás nyelési, légzési nehézségeket, sőt, akár fulladást is okozhat.


A botulizmus kezelése

Kedvenceink a tüneteik súlyosságától függően szorulnak támogató kezelésre (antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vitaminok) és a szövődmények kialakulásának megakadályozására. A teljes felépülés akár több hétig is eltarthat.


Ha az evés-ivás akadályozott, akkor infúziós folyadékterápia és gyomorszonda is szükséges lehet a tápláláshoz. Vizelési nehézségeknél katétert kell behelyezni.


A petyhüdt bénulás miatt puha fekhelyre és gyakori testhelyzet változtatásra, forgatásra van szükség, hogy ne alakuljanak ki felfekvések.


Botulizmusos kutya gyógyszeres és fizioterápiás kezelés után újra jár


A bénulás miatt az izmok gyorsan sorvadásnak indulnak, ezért a fizioterápiának nélkülözhetetlen szerepe van kutyánk minél gyorsabb és teljesebb felépülésében.


Fizioterápiás gyakorlatok: 1. Lapockától a talpakig ingermasszázs, kívül-belül, napi minimum 25 alkalommal, de minél többször, annál jobb. 2. Combtól a talpakig ingermasszázs, kívül-belül, napi minimum 25 alkalommal, de minél többször, annál jobb. 3. Bicikliztetés (hátul behajlít, előre nyújt, párhuzamosan a testtel) - talpnyomás, mikor az a talajon lenne-ritmusosan. 4. Állás imitálása: hátsó lábak: térd támasztása elölről, talp nyomása felfelé-feszülés létrehozása-rugózva-párhuzamosság a testtel! 5. Állás imitálása: mellső lábaknál: könyök hátulról támasztása, talp nyomása felfelé-feszülés létrehozása-rugózva-párhuzamosság a testtel! 6. Boka megtartása, mancs-ujjak le-fel mozgatása (hátsó és mellső lábaknál is). 7. Talpak krémezése (körömvirág) - talpak dörzsölése!

8. Passzív kimozgatás naponta minimum 1 alkalommal, de minél többször, annál jobb.

コメント


bottom of page