top of page

Anális vagy bűzmirigyek – Mi a szerepük és mi a teendő, ha tüneteket okoznak?

Az anális vagy bűzmirigyek a kutyák, macskák és vadászgörények végbélnyílásának két oldalán, szimmetrikusan helyeződnek el. A mirigyeket speciális sejtek bélelik ki, amik a váladéktermeléséért felelősek. A jellegzetes szagot a termelt váladék, a lehámlott sejtek és a mirigyek normál baktérium- és gombaflórája együtt alakítja ki. Mindkét mirigynek egy-egy kivezető csöve van, amik a végbél végső szakaszának nyálkahártyájába nyílnak.

A bűzmirigyek megbetegedése leggyakrabban kutyákban fordul elő.

Mi az anális mirigyek szerepe, milyen tünetek jelzik megbetegedésüket, mi hajlamosít a betegség kialakulására és mit tehetünk a megelőzésért, valamint akkor, ha már kialakultak a tünetek?


A bűzmirigyek szerepe

A mirigyek által termelt váladék nevüknek megfelelően jellegzetesen büdös, kellemetlen szagú, állaga vizesen folyó. A mirigyek vagy mechanikusan, bélsárürítéskor vagy pedig akaratlagosan (pl. ha a kutyák megijednek) ürülhetnek. A mirigyek tartalma rengeteg információval szolgál az adott egyedről, ezért szaglásszák egymás végbéltájékát olyan behatóan a kutyák, amikor találkoznak. A váladék területjelzésre is szolgál.


Miért és hogyan alakul ki a bűzmirigy gyulladás?

Az alábbiak hajlamosíthatnak a gyulladás kialakulására vagy ezekhez a kórképekhez társul leggyakrabban:

· krónikus vagy visszatérő bőrgyulladás és/vagy fülgyulladás,

· bakteriális vagy gombás eredetű mély bőrfertőzések,

· hot spot,

· paraziták (Demodex, Sarcoptes),

· táplálék allergia,

· atópiás dermatitis,

· hasmenés, lágyabb bélsár,

· túlsúly,


A bűzmirigy gyulladás gyakran a kivezető csövek szűkülésével vagy teljes elzáródásával kezdődik, ami egy ördögi kört indít be: a mirigyek belsejében pangó váladék egyre jobban besűrűsödik, benne elszaporodhatnak a különböző kórokozók (elsődlegesen baktériumok). A sűrűbb váladék egyre nehezebben vagy egyáltalán nem tud kijutni a kivezető csöveken és így kialakul egy egyre romló folyamat.


Gyulladásos mirigytartalom


A mirigyekben pangó, gyulladásos tartalom mennyisége egyre nő, kezelés nélkül tályogként feltörhet (sipolyozhat), gennyes tartalmuk a külvilág felé kiürülhet. Súlyos esetben a gyulladás olyan mértékű is lehet, ami a környező szöveteket is károsíthatja.


A bűzmirigy gyulladás tünetei

Egyik legjellegzetesebb tünete a „szánkázás”, „popsizás” vagy „radírozás”, amikor a kutyák feneküket húzzák a földön, így próbálják a mirigyeket kiüríteni. Ezekhez csatlakozhat a fenéktájék gyakori nyalogatása, mosása, esetleg rágása, nyugtalanság. A feltört tályog tartalma nyomot hagyhat kutyánk fekhelyén vagy bárhol, ahol hosszabban tartózkodik. A végbél tájéka olyan fájdalmas is lehet, hogy emiatt a bélsárürítés is akadályozottá válhat.

A bűzmirigy gyulladás súlyosabb esetekben nagyon gyakran okoz különféle bőrtüneteket (pl. hot spot) vagy külső hallójárat gyulladást.


Gyógykezelés

A betegség kezelésének alappillére a mirigyek rendszeres, eleinte igen gyakori (akár hetente) mechanikus, kézzel történő ürítése.


Bűzmirigyek kézzel történő kiürítése


Súlyosabb esetben szükséges lehet ébren vagy altatásban a mirigyek átöblítése és gyógyszeres feltöltése is.


Mirigyek átöblítése altatásban


Az alkalmazott gyógyszereket (antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, stb.) mindig az állat állapota és az esetleges szövődmények vagy társbetegségek határozzák meg. Ha a gyógyszeres kezelés eredménytelen, lehetséges a mirigyek műtéti eltávolítása is.


Megelőzés

Ha a bűzmirigy gyulladás egyszer már kialakult, akkor a legritkább esetben fordul elő, hogy nem tér vissza többé, ezért Gazdiként mindig figyelnünk kell a fenti tünetekre vagy rendszeresen ellenőriztetnünk kell a bűzmirigyek állapotát Kedvencünknél, még a tünetek megjelenése előtt. A mirigyek ürülését a szilárd, de nem túl kemény bélsár segíti, ezt a megfelelő, kiegyensúlyozott takarmányozással érhetjük el, szükség lehet több rostra vagy éppen, több csontos takarmányra.


Szövődmények

A betegség leggyakoribb szövődményei közé a fülgyulladás és a különféle bőrgyulladások tartoznak, igazából ezek egymást erősítő, egymásra hajlamosító kórképek. A krónikus bűzmirigy gyulladásnál kifejezetten magas aranyú a daganatos elfajulás.


Kapcsolódó cikkeink:


Borítókép: Pixabay

bottom of page