top of page

A nyúl és a hörcsög helyes tartásáról

Milyen háziállatot válasszunk?


Magyarországon az egyik legkedveltebb háziállat a nyúl és a hörcsög. Helyes tartásuk és táplálásuk viszont nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Annak érdekében, hogy kedvencünk szép, hosszú és egészséges életet éljen, sok dolgot figyelembe kell vennünk. Ebben a cikkben a nyúl és a hörcsög tartásának legfontosabb lépéseit foglaljuk össze.


A felelős állattartás egyik pillére az, hogy mielőtt magunkhoz vesszük az állatot, már előre tájékozódjunk az adott fajról, illetve annak igényeiről. A nyúl megfelelő tartás mellett akár 8-12 évet is élhet. Ezzel szemben a hörcsög csupán 2-3 évig él. A nyúlnak szüksége van fajtársra, hogy kiegyensúlyozott legyen. Legalább 2 ellentétes nemű és ivartalanított nyulat javasolt együtt tartani. Az összeszoktatásuk egy hosszabb procedúra, nem költözhetnek azonnal össze. Először is legalább 2 hétig karanténban kell lennie az új nyúlnak, ami azt jelenti, hogy másik szobában van, semmilyen módon nem érintkezik más nyúllal. Amennyiben a karantén után egészséges, akkor elkezdhetjük a fokozatos összeszoktatásukat. Viszont a hörcsög csak és kizárólag egyedül tartható. Fajtárssal együtt tartva bármikor vérre menő veszekedés alakulhat ki közöttük, ami akár halállal is végződhet!


A nyulat a testmérete és a hatalmas mozgásigénye miatt érdemes legalább 4*4 m alapterületű karámban, külön szobában vagy nyúlbiztos lakásban tartani. Legyen lehetősége elvonulni a tűző nap elől árnyékba, és huzat se érje. A házikók, bújóhelyek, játékok mellett még érdemes készítenünk egy minirétet. Ehhez egy alomtálcára vagy nagyobb dobozra van szükség, ami elég nagy ahhoz, hogy pár lépést meg tudjon tenni benne. Az aljára szórjunk pelletalmot, mert ezt WC-ként is foga használni. Az alom tetejére pedig kerüljön vastagon széna. Így legelészés közben itt végzi majd el a dolgát. A hörcsög lakhely lehet ketrec, terrárium vagy bútorlapokból épített hely. Fontos, hogy legalább 80*50 cm alapterületű és 40-50 cm magas legyen. Tegyünk bele 10-15 cm vastagon forgácsot vagy kenderalmot, hogy tudjon benne ásni. Illetve egy nagyobb edénybe kerüljön csincsillahomok, ebben fogja majd hemperegve tisztítani a bundáját. Legyen bent nála egy legalább 28 cm átmérőjű, zárt futófelületű (nem rácsos) kerék, illetve sok-sok fa házikó és búvóhely.



A nyúltartás során sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem megfelelően etetik kedvencüket. A nyúl talajról legelő fűevő állat, ezért a széna a legfontosabb tápláléka. Ez sosem fogyhat el előle. Friss füvet is kaphat, de csak tiszta helyről, és csak akkor, ha fokozatosan hozzá lett szoktatva. A hirtelen sok friss étel puffadást, hasmentést és halált is okozhat. Kiegészítésképp adunk kell neki legalább 20% rosttartalmú, jó minőségű pelletált tápot is. A magos tápoktól tönkremennek a fogai és az emésztése, ezeket kerüljük! A zöldségek és gyümölcsök helyett jobb neki, ha levélzöldeket kap: pitypang, fűzfalevél, bazsalikom. A hörcsög fő eledele egy legalább 25-30 féle különböző magot tartalmazó hörcsög magkeverék. Célszerű olyat beszereznünk, ami tartalmaz gyógynövényeket és szárított rovarokat is. Emellett szüksége van naponta zöldségre, csírára vagy mezei növényre. Nagyon fontos, hogy a nyúlnak és a hörcsögnek is a nap 24 órájában rendelkezésére álljon friss ivóvíz. Ez tehető tálba vagy golyós önitatóba is.


A hörcsög nem vedlik, viszont a nyúl igen. Vedlési időszakban sokat segít neki a fésülés, így kevesebb szőrt nyel le mosakodás közben. A túl sok lenyelt szőr komoly emésztési gondokat okozhat. A fésülés mellett még jó, ha ilyenkor több friss élelmet adunk neki. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor egy kevéske szőroldó pasztával segítsünk neki.


A hörcsögnek nincs szüksége oltásra. Ám a nyúlra több olyan betegség is veszélyes lehet, ami védőoltásokkal megelőzhető. Mindkét faj esetében egzotikus szakállatorvoshoz kell fordulnunk, ha valamilyen problémát tapasztalunk. Ők rendelkeznek elegendő szakértelemmel ahhoz, hogy megfelelően el tudják látni a kisemlősöket. A nyúl és a hörcsög is tünetrejtő zsákmányállat. Ezért érdemes hetente mérni az állat testsúlyát, mert gyakran csak a fogyás jelzi, hogy valami nincs rendben. Minden testi és viselkedésbeli változás utalhat lappangó betegségre, ezekkel nem szabad várni, mert kedvencünk nagyon hamar súlyos állapotba kerülhet.


A magunkhoz vett háziállat teljes mértékben ránk van utalva. Legyünk felelősségteljes gazdik, hogy kedvencünk minél tovább élhessen velünk. Meg fogja hálálni a tőlünk kapott gondoskodást és szeretgetést.

A cikk az Első Nyúlmentő Alapítvány, a Hörcsögmentés, illetve az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével készült. Ha bármilyen kérdésünk lenne, bátran keressük fel őket az alábbi elérhetőségeken:


Első Nyúlmentő Alapítvány: nyulmentes@gmail.com


Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com


Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.huA VeresVet Állatkórházban ugyanolyan szakértelemmel és felkészültséggel várjuk az egzotikus kisállatokat, mint a kutyákat és cicákat. Ha egzotikus szakállatorvosra van szüksége, keresse bizalommal kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken: https://www.veresvet.hu/kapcsolat



Comments


bottom of page