top of page

Bőrgyógyászat

 

Praxisunkat nagyjából a betegek negyede bőrgyógyászati panasszal keresi fel. A kutyák között gyakori a bolhásság mellett megjelenő bolhanyál allergia, és a következményeként sokszor megjelenő másodlagos, felületes gennyes bőrgyulladás. A kutyák bűzmirigy gyulladásához is nagyon gyakran társulnak jellegzetes kerek, szőrmentes, viszkető, gyulladt foltok (hot spot) a test hátsó felén. Ezekben az esetekben sokszor fülgyulladás is kialakul.

A kutyák és macskák szőrét, bőrét érintő betegségek egy részét könnyű diagnosztizálni, gyakran azonban nagyon hasonló tünetekkel jelentkezhetnek az eltérő kóroktanú kórformák is. Ilyenkor a pontos diagnózis felállításához vagy a kórokozó azonosításához nélkülözhetetlenek a különféle kiegészítő labordiagnosztikai módszerek: bőrkaparék, bőrbiopszia, allergia vizsgálatok, gomba- és baktériumtenyésztés, vérvizsgálatok. A bőrgyógyászati esetek kivizsgálása és kezelése sok türelmet és kitartást igénylő folyamat.

Bőrbetegségeket okozhatnak a különféle külső élősködők és paraziták (pl. bolha, bőrféreg, demodicosis), sokféle baktérium- és gombafaj, egyes hormonális (pl. pajzsmirigy, mellékvese) kórképek vagy akár az immunrendszer nem megfelelő működése is.

Az allergiás bőrbetegségben (atópiás dermatitis, bolhanyál allergia, eleségallergia) szenvedő kutyák általában a bőrbetegek 15-40%-át teszik ki. A kutyapopuláció 10%-ára jellemző az atópiás dermatitis. A kutyák összes bőrbetegségeinek pedig kb. az 1–5%-ában találkozhatunk eleségallergiával. Az allergia okát megtalálni legtöbbször csak különféle kiegészítő vizsgálati módszerek segítségével lehetséges.

Bőrgyógyászati szolgáltatásaink:

·  allergia vizsgálat,
·  külső paraziták elleni védelem,
·  bőrkaparék mikroszkópos vizsgálata,
·  gomba- és baktériumtenyésztés,
·  hormonális eredetű bőrbetegségek diagnosztikája,
·  mikroszkópos szőrvizsgálat (trichogram),
·  bőrbiopszia,
·  bőrgyógyászati készítmények forgalmazása,
·  speciális diétás tápok táplálékallergia esetén,
·  szőr- és bőrregeneráló készítmények, gyógysamponok.

t (76).JPG
bottom of page