top of page

Állatkórházunk másik alapítója - Interjúnk dr. Farkas Zoltán szakállatorvossal

Hogyan és mikor döntöttél úgy, hogy állatorvos leszel? Volt egy konkrét pillanat, amikor eldőlt benned?

A bennem megszületett döntés konkrét pillanathoz nem köthető, inkább események, tapasztalatok sorozatából következett. Bármennyire is szerettem volna, saját kutyám nem lehetett gyerekként, ezért a környékbeli kóbor kutyákat etettem, ahogy tudtam, gondoskodtam róluk, vagy ismerőseink kutyáját sétáltattam. Mindig nagyon jól „megtaláltam a hangot” a kutyákkal, ezért viszonylag korán, már 6-7 évesen eldöntöttem, hogy állatorvos leszek, és emellett végig ki is tartottam, nem volt B tervem.



1992-93-ban az Amerikai Egyesült Államokban töltöttél egy évet, még az egyetemi tanulmányaid alatt. Milyen tapasztalatokkal lettél ott gazdagabb?

Ez a lehetőség akkor még csak néhány éve létezett a hallgatók részére. Ahhoz, hogy elnyerjem, kellett a nagyon jó tanulmányi eredmény és az is, hogy volt középfokú angol nyelvvizsgám, ami akkoriban még nem volt annyira általános, mint most. A clevelandi kisállatklinika, ahol harmadévesként „szaksegédként” egy évet eltölthettem, elintézett minden papírmunkát, munkavállalói vízumot.


Óriási lehetőség volt még a diploma előtt megtapasztalni egy amerikai állatkórház működését, látni egy ilyen intézmény mindennapjait egészen az alapoktól (takarítás, vizsgálóasztal letörlése) kezdve, és beletanulva sok olyan dologba, ami akkoriban Magyarországon még egyáltalán nem úgy működött.


Az ott szerzett élmények a mai napig meghatározók számomra, nemcsak a mi állatkórházunk felépítésében, hanem akár a Gazdikkal való kommunikációban is. Ott éreztem és szerettem meg, hogy milyen fontos, hogy a Gazdikat partnerként kezelve, a vizsgálatokat és eredményeket velük átbeszélve, a lehető legjobban bevonjuk őket a Kedvenceik gyógyításával kapcsolatos döntésekbe.


Vérvétel közben


Ugyanilyen meghatározó tapasztalat volt az is, hogy Amerikában már akkor is kiemelt figyelmet fordítottak a kiegészítő vizsgálatokra. Ez a gyakorlat itthon akkor még gyerekcipőben járt, ma már szerencsére ez nincs így. Állatkórházunkban egyaránt megtalálható a piacon elérhető, egyik legmodernebb ultrahang készülék, rendelkezünk korszerű laborgépekkel és digitális röntgenkészülékkel, sőt, jövőre szeretnénk hadrendbe állítani egy CT készüléket is.


Ultrahangos vizsgálat


Mi vezetett az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti Tanszékére még hallgatóként?

Diplomamunkámat a Sebészeti Tanszék jelenlegi vezetője, Dr. Németh Tibor irányításával írtam egy lágysebészeti témakörben. Ez a világ be is szippantott, máig a lágysebészet a kedvenc szakterületem, ami mellé csatlakozott az ultrahang diagnosztika, az endoszkópos beavatkozások és a szemészet is.


Szemészeti kivizsgálás


Milyen esetekkel találkozol a leggyakrabban?

Természetesen megvannak azok a betegek, akiknek én vagyok az állatorvosuk, legyen szó bármiről is. Ám a legtöbbször vagy ultrahangozom, endoszkópozom, sok szemészeti esetet is ellátok, vagy a műtőben operálok. Sokszor adok másodvéleményt is, akár a hozzánk küldött betegeknél, akár a saját kollégáim esetei kapcsán.


Idegen test eltávolítása endoszkóp segítségével


1996-ben alapítottátok a Dunakeszi Kisállatrendelőt, a mai Dunakeszi Állatkórház elődjét dr. Bölcskei Molnár Antallal, azaz Ti ketten már 24 éve dolgoztok együtt, miközben folyamatosan fejlesztitek a szakmai környezetet, és a körülöttetek lévő csapat is állandóan bővül, 2006-ban létrejött a mai VeresVet Állatkórház elődje is. Mi a titkotok, hogy csináljátok?


24 éve egy csapatban dr. Bölcskei Molnár Antallal


Tóni Ausztráliában, Írországban dolgozott, én pedig Amerikában dolgoztam, és mindkettőnkre nagy hatással voltak a külföldön tapasztaltak. Mindketten hiszünk a csapat erejében, a kezdetektől jól kiegészítjük egymást, a fontos dolgokban, célokban egyetértünk, az esetleges apróbb konfliktusokon pedig tudatosan továbblendülünk. A célunk már akkor is egy így működő állatkórház volt, amikor még csak ketten dolgoztunk együtt. Folyamatosan és fokozatosan haladunk a céljaink megvalósítása felé.


Tehetséges fiatalokkal együtt dolgozni nemcsak a mi tapasztalataink átadását jelenti, hanem azt is, hogy bennünk még nagyobb igény kell, hogy legyen az állandó fejlődésre, hiszen lépest kell tudnunk tartani a mostani állatorvos generáció legtehetségesebbjeivel.

Tónival mindketten az Állatorvostudományi Egyetem gyakorlati képzésének mesteroktatói is vagytok, azaz tanítjátok a jövő állatorvos generációit is. Mit emelnél ki ezzel kapcsolatban?

Ahogy Tóni is elmondta, mindketten fontosnak tartjuk, hogy az eddig megszerzett tudást és tapasztalatot továbbadjuk, mert saját életünkből pontosan tudjuk, hogy ez milyen sokat, mekkora segítséget jelent az ember pályafutása során, különösen a kezdetekkor. És hogy egyben lehetőséget is biztosítsunk azoknak, akik tehetségükkel, elhivatottságukkal jól illeszkednek a csapatunkba, tudásukkal, személyiségükkel pedig tovább gazdagítják azt.


Ez is érdekelheti:

bottom of page