top of page

Vészhelyzet a javából: gyomorcsavarodás kutyákban

A gyomor felfúvódása, kitágulása és megcsavarodása egy olyan életveszélyes kórkép, ami minden kutyát érinthet, de leggyakrabban nagytestű, mély mellkasú kutyákban alakul ki.

Kezdetben a gyomor gázzal és/vagy nagy mennyiségű tartalommal van tele, ami kitágítja és felpuffaszthatja. Egyes esetekben a folyamat itt is megállhat, de sajnos gyakran bekövetkezik, hogy a hatalmassá kitágult gyomor saját tengelye körül megcsavarodik. Ennek következtében elzáródik a gyomorba vezető és a gyomorból kivezető út is, keringési, légzési problémák jelentkezhetnek és órákon belül már az állat élete forog kockán.

Ekkor a túlélés egyetlen esélyét a műtét jelenti. Valószínűleg az egyik legsúlyosabb nem traumás állapot, ami kutyánknál kialakulhat. Azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség, hogy Kedvencünk élete megmenthető legyen.


Mi lehet az oka?

Ennél a kórképnél inkább hajlamosító tényezőkről, mint okokról beszélhetünk. Még mindig nem teljesen tisztázott, hogy mikor, miért és milyen kutyában fordul elő. Leggyakrabban nagytestű, habzsoló vagy gyorsan ivó kutyáknál alakulhat ki, a teli gyomorral történő mozgás (pl. hempergés) vagy mozgatás pedig tovább növeli a gyomorcsavarodás kialakulásának esélyét, de nem feltétlenül szükséges hozzá.


Egyes vizsgálatok szerint a nyugodt, stabil idegrendszerű kutyák kevésbé veszélyeztettettek, mint a szorongó, hiperaktív vagy agresszívebb ebek.


A statisztikai eredmények arra utalnak, hogy egyes fajták, különösen a nagytestű, mély mellkasúak (pl. dán dog, bernáthegyi, weimari vizsla) kifejezetten hajlamosak a betegség előfordulására. De ezzel együtt minden kutya veszélyeztetett. Megfigyelhető „családi” halmozódás is, azaz a gyomor felfúvódása és megcsavarodása gyakoribb lehet egyes almokon belül, vagy ha kutyánk szüleinél is előfordult, akkor erre nekünk is fokozottan figyelnünk kell.


A 45 testtömeg kg-nál nehezebb kutyák között 20%-os a gyomor felfúvódásának esélye, de idős, kistestű kutyáknál is előfordulhat. Kanoknál gyakoribb, mint szukáknál. Egyes tanulmányok szerint a 7-12 éves kutyák között fordul legtöbbször elő.


Leggyakrabban evés után 2-3 órával alakulhat ki, de bármikor gondolnunk kell rá. A napi egy etetés is növelheti a kockázatot, különösen nagytestű kutyáknál, mert ekkor egyszerre nagy mennyiségű tartalom kerül a gyomorba.


Mi történik a gyomor kitágulása és megcsavarodása során?

A kitágult és/vagy felfúvódott gyomor nekifeszül a bordaívnek, ettől a kutya hasa nagynak tűnik, ami a bal oldalon jobban látható. Kedvenceink gyakran öklendeznek, nyálzanak, de általában hányni nem tudnak.


A megnagyobbodott gyomor akadályozza a rekeszizom mozgását, ettől a légzés is akadályozottá válik. A nagy hasi erek is összenyomódhatnak, ami keringési elégtelenséghez vezethet.


Ha a gyomor megcsavarodik, akkor akár teljesen elzáródhat a nyelőcső és a gyomorból a belekbe vezető út is, ami további emésztési rendellenességhez, a felfúvódás súlyosbodásához vezethet.


A megcsavarodott gyomor a lépet is magával húzhatja, gyorsan rontva ezzel kutyánk keringését.


A gyomor falának nem megfelelő vérkeringése elhalást okozhat a szövetekben.


A kialakult keringési, légzési és emésztési rendellenességek együttesen az állat életét veszélyeztető szisztémás sokkhoz vezetnek.


Mit tehetünk, ha már kialakult a gyomor felfúvódása és/vagy csavarodása?

Ez azonnali és életveszélyes vészhelyzet, amely azonnali állatorvosi beavatkozást igényel.


Dr. Horváth Zsuzsanna Hanga kutyusa néhány nappal a sikeres gyomorcsavar műtét után


Feltétlenül szükséges, hogy a gyomor falára és a belső szervekre nehezedő nyomás a lehető leghamarabb csökkenjen, ugyanakkor a sokk kezelését is azonnal el kell kezdeni. Ha műtétre kerül sor, akkor a gyomrot vissza kell fordítani, a gázt és a folyadékot szondán át leereszteni. Az esetlegesen elhalt részeket és szöveteket el kell távolítani (de ez csak akkor lehetséges, ha a szervek működéséhez nélkülözhetetlen területeket nem érint az elhalás), majd a gyomrot anatómiai pozícióban rögzíteni kell a hasfalhoz, hogy megakadályozzuk a kiújulást. Szükséges lehet a lép eltávolítása is.


A beavatkozás egyik legveszélyesebb pontja a gyomor visszafordítása után alakul ki, mert az addig fennálló keringési elégtelenség miatt a szövetekben toxinok szabadultak fel, melyek az újrainduló keringéssel eljuthatnak a szervezet minden részébe.


A túlélési arány függ a sokk mértékétől, az állapot súlyosságától, attól, hogy kutyánknak vannak-e egyéb betegségei, de az kimondható, hogy még a kevésbé komplikált és időben észrevett esetekben is csak a kutyák 80-85%-a éli túl.


Ezért, ha bármikor puffadást, nyálzást, öklendezést észlelünk Kedvencünknél, gondoljunk a gyomorcsavarodásra is, és vigyük azonnal állatorvoshoz.


Ez is érdekelheti:

bottom of page