top of page

Miért jó, ha ivartalaníttatjuk kan kutyánkat?

Mert így jó eséllyel megmenthetjük őt a tesztoszteron (hím nemi hormon) okozta betegségektől: a jóindulatú prosztatamegnagyobbodástól kezdve a gátsérven át a herék rosszindulatú daganatos elváltozásáig.


Kutatások szerint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (Benign Prostate Hyperplasia, BPH) előfordulási gyakorisága a nem ivartalanított kan kutyákban 5 éves kor felett nagyjából 60%, ugyanakkor 9 éves kor felett már 95%, míg az ivartalanított állatokban ez a betegség nem jelentkezik. A kórképet gyakran bélsárürítési zavarok jelzik először, de szintén gyakori tünet lehet a vércsepegés a húgycsőből, leginkább vizelés előtt és után. A diagnózis felállítását a hasűri ultrahangvizsgálat nagyban segítheti. Súlyosabb esetekben kialakulhat tályog vagy akár rosszindulatú daganat is a prosztatában.

A prosztatamegnagyobbodás – az izomzat gyengesége és a bélsárrekedés mellett – hajlamosító tényező lehet a gátsérv kialakulásában, miután a prosztata a végbél felé domborodva akadályozza a bélsárürítést, kutyánk így erőlködni kényszerül. A gátsérvbe előeshetnek a medencei szervek, megoldása csak műtéti úton lehetséges, amelynek során a herélést is el kell végezni, mert ivartalanítás nélkül a kiújulás kockázata 2,7-szer nagyobb. Gátsérvvel gyakrabban érintett fajták a boston terrier, a boxer, a collie, a német juhász, a pekingi palotapincsi és a tacskó.

Kanokban tízszer gyakrabban fordul elő, mint szukákban, és szinte csak a nem ivartalanított, kan kutyákban jelentkezik a perianalis adenoma (végbél körüli jóindulatú mirigyhámdaganat). Ez a daganattípus gyakran kifekélyesedő, karfiolszerű vagy lebenyezett képletként látható a végbélnyílás körül. Ha már kialakult, konzervatív kezelése nagyon nehéz, igazi megoldást itt is az ivartalanítással együtt történő daganateltávolítás jelent.

A kan kutyák heredaganatai a leggyakoribb daganattípusok közé tartoznak. Tüneteik változatosak lehetnek: a herék megnagyobbodásától kezdve akár szőr- és bőrproblémák is kialakulhatnak (pl. Leydig-sejtes heredaganat), és egyes daganatok áttétet is képezhetnek a lágyéki nyirokcsomókba, vagy akár távoli szervekbe is.


Leydig-sejtes heredaganat okozta bőrtünetek


Rejtettheréjűség esetén a hasüregben vagy lágyékcsatornában maradt here fokozottan ki van téve a daganatos elfajulás kockázatának, mert a testen belüli hőmérséklet túl magas ennek a szervnek. A rejtettheréjűség öröklődik, így ha kutyánk ebben a betegségben szenved, ajánlott minél hamarabb az ivartalanítás mellett döntenünk, hogy megelőzzük a daganatos elfajulást, és azt is, hogy a tenyésztés szempontjából nem kívánt tulajdonságot örökítsen kutyánk tovább. Ez a betegség leggyakrabban csivavákban, törpe schnauzerekben, yorkshire terrierekben és pomerániai törpespiccekben fordul elő.

Mert így egész évben nyugodtabban sétálhatunk és kirándulhatunk kutyánkkal. A kan kutyák időben elvégzett ivartalanításával megelőzhetők vagy könnyebben elkerülhetők a kutyák közti agresszív viselkedési formák és az ezekből adódó sérülések is.



Mert így kutyánk kevésbé hajlamos elkóborolni a szukák után a tüzelési időszakban. A kóborlás során kutyánk rengeteg veszélynek van kitéve: sérülések, gázolás, fertőző betegségek veszélyeztetik.



Mert így elkerülhetjük a felesleges, nem kívánt almokat, ami családunknak és tágabb közösségünknek is nagy segítség.

Mert kutatások is bizonyítják, hogy az ivartalanított állatok hosszabb, egészségesebb életet élhetnek, mint ivaros társaik.



A leggyakoribb tévhitek és aggodalmak az ivartalanítással kapcsolatban


A kutyánk el fog hízni. Kétségtelen tény, hogy az ivartalanítás után lassul a kutyák anyagcseréje, ám Gazdiként mi döntjük el, hogy mit, mennyit és hányszor adunk enni Kedvenceinknek, és azért is mi vagyunk a felelősek, hogy mennyit mozgatjuk őket.

Félünk az altatás kockázataitól. Mint minden orvosi beavatkozásnak, így az altatásnak is vannak kockázatai. Ám azt könnyen beláthatjuk, hogy mennyivel kisebb ez a kockázat egy fiatal, egészséges kutyánál, mint egy beteg, már daganattal küzdő, idősödő kutya ivartalanításánál. A beavatkozás előtti laborvizsgálatok, a mai, modern hatóanyagok és az altatógép alkalmazása, valamint a műtét alatti monitorozás minimálisra csökkentik az altatás veszélyeit.

bottom of page