top of page

Miért jó, ha ivartalaníttatjuk kan kutyánkat?

Mert így jó eséllyel megmenthetjük őt a tesztoszteron (hím nemi hormon) okozta betegségektől: a jóindulatú prosztatamegnagyobbodástól kezdve a gátsérven át a herék rosszindulatú daganatos elváltozásáig.


Kutatások szerint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (Benign Prostate Hyperplasia, BPH) előfordulási gyakorisága a nem ivartalanított kan kutyákban 5 éves kor felett nagyjából 60%, ugyanakkor 9 éves kor felett már 95%, míg az ivartalanított állatokban ez a betegség nem jelentkezik. A kórképet gyakran bélsárürítési zavarok jelzik először, de szintén gyakori tünet lehet a vércsepegés a húgycsőből, leginkább vizelés előtt és után. A diagnózis felállítását a hasűri ultrahangvizsgálat nagyban segítheti. Súlyosabb esetekben kialakulhat tályog vagy akár rosszindulatú daganat is a prosztatában.

A prosztatamegnagyobbodás – az izomzat gyengesége és a bélsárrekedés mellett – hajlamosító tényező lehet a gátsérv kialakulásában, miután a prosztata a végbél felé domborodva akadályozza a bélsárürítést, kutyánk így erőlködni kényszerül. A gátsérvbe előeshetnek a medencei szervek, megoldása csak műtéti úton lehetséges, amelynek során a herélést is el kell végezni, mert ivartalanítás nélkül a kiújulás kockázata 2,7-szer nagyobb. Gátsérvvel gyakrabban érintett fajták a boston terrier, a boxer, a collie, a német juhász, a pekingi palotapincsi és a tacskó.

Kanokban tízszer gyakrabban fordul elő, mint szukákban, és szinte csak a nem ivartalanított, kan kutyákban jelentkezik a perianalis adenoma (végbél körüli jóindulatú mirigyhámdaganat). Ez a daganattípus gyakran kifekélyesedő, karfiolszerű vagy lebenyezett képletként látható a végbélnyílás körül. Ha már kialakult, konzervatív kezelése nagyon nehéz, igazi megoldást itt is az ivartalanítással együtt történő daganateltávolítás jelent.

A kan kutyák heredaganatai a leggyakoribb daganattípusok közé tartoznak. Tüneteik változatosak lehetnek: a herék megnagyobbodásától kezdve akár szőr- és bőrproblémák is kialakulhatnak (pl. Leydig-sejtes heredaganat), és egyes daganatok áttétet is képezhetnek a lágyéki nyirokcsomókba, vagy akár távoli szervekbe is.


Leydig-sejtes heredaganat okozta bőrtünetek


Rejtettheréjűség esetén a hasüregben vagy lágyékcsatornában maradt here fokozottan ki van téve a daganatos elfajulás kockázatának, mert a testen belüli hőmérséklet túl magas ennek a szervnek. A rejtettheréjűség öröklődik, így ha kutyánk ebben a betegségben szenved, ajánlott minél hamarabb az ivartalanítás mellett döntenünk, hogy megelőzzük a daganatos elfajulást, és azt is, hogy a tenyésztés szempontjából nem kívánt tulajdonságot örökítsen kutyánk tovább. Ez a betegség leggyakrabban csivavákban, törpe schnauzerekben, yorkshire terrierekben és pomerániai törpespiccekben fordul elő.

Mert így egész évben nyugodtabban sétálhatunk és kirándulhatunk kutyánkkal. A kan kutyák időben elvégzett ivartalanításával megelőzhetők vagy könnyebben elkerülhetők a kutyák közti agresszív viselkedési formák és az ezekből adódó sérülések is.Mert így kutyánk kevésbé hajlamos elkóborolni a szukák után a tüzelési időszakban. A kóborlás során kutyánk rengeteg veszélynek van kitéve: sérülések, gázolás, fertőző betegségek veszélyeztetik.Mert így elkerülhetjük a felesleges, nem kívánt almokat, ami családunknak és tágabb közösségünknek is nagy segítség.

Mert kutatások is bizonyítják, hogy az ivartalanított állatok hosszabb, egészségesebb életet élhetnek, mint ivaros társaik.A leggyakoribb tévhitek és aggodalmak az ivartalanítással kapcsolatban


A kutyánk el fog hízni. Kétségtelen tény, hogy az ivartalanítás után lassul a kutyák anyagcseréje, ám Gazdiként mi döntjük el, hogy mit, mennyit és hányszor adunk enni Kedvenceinknek, és azért is mi vagyunk a felelősek, hogy mennyit mozgatjuk őket.

Félünk az altatás kockázataitól. Mint minden orvosi beavatkozásnak, így az altatásnak is vannak kockázatai. Ám azt könnyen beláthatjuk, hogy mennyivel kisebb ez a kockázat egy fiatal, egészséges kutyánál, mint egy beteg, már daganattal küzdő, idősödő kutya ivartalanításánál. A beavatkozás előtti laborvizsgálatok, a mai, modern hatóanyagok és az altatógép alkalmazása, valamint a műtét alatti monitorozás minimálisra csökkentik az altatás veszélyeit.

Comments


bottom of page