top of page

Hólyagkövesség kutyákban és macskákban

A hólyagkövek a húgyhólyagban képződnek, összetételük alapján többfélék (struvit, kalcium-oxalát, xantin, cisztin, urát) lehetnek. Kövek a vesékben is kialakulhatnak, de az a kórkép sokkal ritkább és nincs összefüggésben a hólyagkövességgel. A hólyagkövek mérete a homokszemcsényitől a kavicsnyin át a hólyagot teljesen kitöltő, akár egy nagy kőig is terjedhet, és akár egyszerre többféle méret is jelen lehet. Kialakulásukhoz minden esetben gyulladásos folyamatok vezetnek és társulnak.

A hólyagkövek meglehetősen gyakoriak kutyákban és macskákban egyaránt, ezért szeretnénk áttekinteni kialakulásuk okát, az okozott tüneteket és a terápiás lehetőségeket is.


Hogyan alakulnak ki a hólyagkövek?

Kialakulásukra több dolog is hatással van. Ha a Kedvenceink szervezetében természetesen megtalálható ásványi anyagok szintje túl magas lesz a vizeletben (akár azért, mert a kiválasztás nem működik megfelelően), akkor ezek az anyagok kikristályosodhatnak. A kristályok irritálhatják a hólyag nyálkahártyáját, gyulladásos folyamatokat indíthatnak be, nyálkaképződést okozhatnak. Az egyre növekvő kristályok összetapadnak, fokozatosan nagyobbá válnak és megszilárdulnak. A vizelet pH-szintje, bizonyos fehérjék jelenléte, bakteriális hólyagfertőzések, a vizelet sűrűsége, az állatokat érő stresszfaktorok is befolyásolják a kövek kialakulását.


A hólyagkövek általában hetek-hónapok alatt képződhetnek.


Kutyából műtéti úton (cystotomia) eltávolított hólyagkő


Milyen tünetekre figyeljünk Gazdiként?

A hólyagkövesség kifejezetten fájdalmas betegség. A kövek által okozott fizikai irritáció véres vizeletet okozhat. A kövek méretüktől függően nemcsak fizikailag károsíthatják a hólyag nyálkahártyáját, hanem akár teljesen el is zárhatják a vizelet útját, nemcsak a hólyagban, hanem az apróbb kövek vagy homok a húgycsőben is. A húgycső leggyakrabban kandúrokban vagy kan kutyákban záródhat el, mert náluk a húgycső hosszabb, szűkebb és a péniszcsont anatómiai akadályt is jelenthet.


Ha a részleges vagy teljes elzáródás kialakult, akkor Kedvencünk gyakran próbál vizeletet üríteni, ám az vagy egyáltalán nem sikerül vagy csak nagyon kis mennyiségű (pl. néhány cseppnyi) vizeletet tud üríteni.


A vizelet útjának teljes elzáródása a hólyag megrepedéséhez vezethet, ez az állapot életveszélyes, és azonnali állatorvosi beavatkozást igényel!


A hólyagkövességre gyanút adhatnak a fenti tünetek, de a diagnózishoz nélkülözhetetlen a fizikális vizsgálat (egyes esetekben a kövek kézzel is tapinthatók), a vizelet laboratóriumi vizsgálata (kőelemzés is). Biztos diagnózist azonban csak ultrahangos- és/vagy röntgenvizsgálattal (akár speciális kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal) kaphatunk, a kövek típusától függően.


Röntgenfelvételen látható hólyagkövek


A hólyagkövesség kezelése

Leggyakrabban a húgycső és a húgyhólyag átmosása (különösen hólyaghomok esetében), a kövek műtéti eltávolítása (cystotomia) vagy a kövek feloldása speciális diétával jöhet szóba. Kandúrok esetében szükség lehet a húgycsőnyílás műtéti áthelyezésére is.


Akut, életveszélyes esetekben azonnali műtéti és/vagy katéteres beavatkozásra van szükség, mert a diéta lassan (hetek-hónapok alatt) hozhat eredményt, csak egyes kőtípusoknál alkalmazható és az is előfordulhat, hogy Kedvenceink nem eszik meg a diétás tápokat, pedig ez a terápia csak úgy lehet sikeres, ha macskánk vagy kutyánk kizárólag az adott tápot kapja.


A terápiának minden esetben nélkülözhetetlen része a különféle gyulladáscsökkentők és antibiotikumok alkalmazása, a kapott laboreredmények és rezisztencia vizsgálatok alapján.


Megelőzhetők-e a hólyagkövek?

A kiújulás nagyon gyakori lehet a hólyagkövesség esetében, ám a kiújulás megelőzése sok esetben lehetséges. Az eltávolított kövek és a vizeletminták elemzése, a biztos diagnózis után bevethetők a speciális állatorvosi gyógytápok, egyes gyógyszerek is. A vizeletminták rendszeres ellenőrzése és a hólyag ultrahangvizsgálata pedig indokolt az esetleges kiújulás minél korábbi észrevételéhez, és ha szükséges, akkor a terápia módosításához, a későbbi műtétek elkerülésének érdekében.

bottom of page