Fagyálló mérgezés

Itt a tél, az autóink téli felkészítéséhez nem csak az abroncsok cseréje, hanem a hűtő- vagy ablaktörlő folyadékok téliesítése is hozzátartozik, amit általában otthon, mi magunk végzünk el.


A fagyálló folyadékok leggyakrabban különböző mennyiségű etilén- vagy propilén-glikolt tartalmaznak. Az etilén-glikol édes, színtelen, szagtalan, sűrűn folyó folyadék. Különösen a kijáró vagy kint tartott kedvenceink vannak veszélyben, de a körülöttünk élő vadállatok is bajba kerülhetnek, ha hozzáférnek a kiömlött vagy kicsepegett folyadékokhoz. A felvett etilén-glikol a májban glikolaldehiddé alakul át, a toxikózist ez a vegyület okozza. Ez az átalakulás ellenszer (antidotum) beadásával megakadályozható.

A mérgezés után 1-2 órával az állatoknál a részegséghez hasonló tünetek jelentkeznek: tántorgás, bódultság, öklendezés, hányinger. Ezek a tünetek később elmúlnak, úgy tűnik, mintha javulna az állapotuk, megnyugszanak, elcsöndesednek, ám eközben állapotuk folyamatosan romlik. 12-72 órán belül kialakul a heveny veseelégtelenség, annak minden tünetével együtt: étvágytalanság, fokozott vízivás, rossz általános állapot. Nagy mennyiségű etilén-glikol fogyasztása esetén remegés és görcsroham alakulhat ki.


A halálos adag (95%-os etilén-glikol esetén) kutyáknak 4,4 ml/testtömeg kg, azaz egy 10 kg súlyú kutyának nagyjából három evőkanálnyi adag már halálos. A macskák érzékenyebbek a toxikózisra, náluk már 1,4 ml/testtömeg kg elhullást okoz, ez egy átlagos, nagyjából 3 kg súlyú cicánál nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség.


Ha látjuk, hogy kedvencünk hozzáfért a fagyállóhoz, azonnal rohanjunk állatorvoshoz, mert ha az állat egy fél órán belül meghánytatható, a méreg felszívódása is megakadályozható. Ha a tünetek alapján gyanítható a mérgezés, akkor kutyánál nagyjából 8-12 óránk, macskánál pedig kevesebb, mint két óránk van beadatni az ellenszert, utána sajnos már kialakul az általában visszafordíthatatlan vesekárosodás. Az ellenszer beadása mellett eltérő ideig kórházi, intenzív kezelésre is szükség van.