top of page

Fagyálló mérgezés

Itt a tél, az autóink téli felkészítéséhez nem csak az abroncsok cseréje, hanem a hűtő- vagy ablaktörlő folyadékok téliesítése is hozzátartozik, amit általában otthon, mi magunk végzünk el.


A fagyálló folyadékok leggyakrabban különböző mennyiségű etilén- vagy propilén-glikolt tartalmaznak. Az etilén-glikol édes, színtelen, szagtalan, sűrűn folyó folyadék. Különösen a kijáró vagy kint tartott kedvenceink vannak veszélyben, de a körülöttünk élő vadállatok is bajba kerülhetnek, ha hozzáférnek a kiömlött vagy kicsepegett folyadékokhoz. A felvett etilén-glikol a májban glikolaldehiddé alakul át, a toxikózist ez a vegyület okozza. Ez az átalakulás ellenszer (antidotum) beadásával megakadályozható.

A mérgezés után 1-2 órával az állatoknál a részegséghez hasonló tünetek jelentkeznek: tántorgás, bódultság, öklendezés, hányinger. Ezek a tünetek később elmúlnak, úgy tűnik, mintha javulna az állapotuk, megnyugszanak, elcsöndesednek, ám eközben állapotuk folyamatosan romlik. 12-72 órán belül kialakul a heveny veseelégtelenség, annak minden tünetével együtt: étvágytalanság, fokozott vízivás, rossz általános állapot. Nagy mennyiségű etilén-glikol fogyasztása esetén remegés és görcsroham alakulhat ki.


A halálos adag (95%-os etilén-glikol esetén) kutyáknak 4,4 ml/testtömeg kg, azaz egy 10 kg súlyú kutyának nagyjából három evőkanálnyi adag már halálos. A macskák érzékenyebbek a toxikózisra, náluk már 1,4 ml/testtömeg kg elhullást okoz, ez egy átlagos, nagyjából 3 kg súlyú cicánál nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség.


Ha látjuk, hogy kedvencünk hozzáfért a fagyállóhoz, azonnal rohanjunk állatorvoshoz, mert ha az állat egy fél órán belül meghánytatható, a méreg felszívódása is megakadályozható. Ha a tünetek alapján gyanítható a mérgezés, akkor kutyánál nagyjából 8-12 óránk, macskánál pedig kevesebb, mint két óránk van beadatni az ellenszert, utána sajnos már kialakul az általában visszafordíthatatlan vesekárosodás. Az ellenszer beadása mellett eltérő ideig kórházi, intenzív kezelésre is szükség van.

Comments


bottom of page