top of page

Cirmi

Cirmi egy kijáró, két éves cicus. A vizsgálatot megelőző napon nem jött haza, amikor pedig végre hazaért, a gazdik észrevették, hogy a jobb hátsó lába bedagadt és sántít is erre a lábára. Ennek ellenére este jó étvággyal evett, napközben pedig vizelete volt.

A Gazdik délután érkeztek meg rendelőnkbe Cirmivel. A fizikális vizsgálat során a jobb csánk duzzanata és krepitációja (crepitatio: ropogás, recsegés) volt érezhető, ami törésre utalt. A pontos diagnózishoz röntgenvizsgálatra volt szükség, így Cirmit bódítás után megröntgeneztük. A felvételeken jobb oldali mediális (belső oldali) bokaficam, boka (medialis malleolus) törés látszott. Ezek az elváltozások egyértelmű műtéti indikációt jelentettek, így Cirmi gazdáival megbeszéltünk egy mindenkinek alkalmas időpontot.



A műtéti előkészítés (véna kanül behelyezése, bódítás, intubálás) után a műtéti

területről lenyírtuk a szőrt és fertőtlenítettük a bőrfelszínt. Az altatógépes operáció során folyamatos monitorozás mellett Dr. Bölcskei Molnár Antal és Dr. Richter Ádám először a belboka repozícióját (visszahelyezését) végezték el. A csontok stabilizációjára 2,0 és 1,5 corticális csavart és cerclage húzóhurkot alkalmaztak, a sebet több rétegben zárták. Cirmi szépen ébredt az altatásból.



Cirmit két nappal később hozták vissza kontrollra és kötéscserére. A varratszedésig - 10 nap - a seb és a varratok védelmében gallért kellett hordania. A műtét utáni első négy hétben a cica mozgását a gyógyulás érdekében erősen korlátozni kellett. Cirmi nagyon szépen gyógyult, ma már újból teljes értékű életet élhet.

Comments


bottom of page