top of page

Cirmi

Cirmi egy kijáró, két éves cicus. A vizsgálatot megelőző napon nem jött haza, amikor pedig végre hazaért, a gazdik észrevették, hogy a jobb hátsó lába bedagadt és sántít is erre a lábára. Ennek ellenére este jó étvággyal evett, napközben pedig vizelete volt.

A Gazdik délután érkeztek meg rendelőnkbe Cirmivel. A fizikális vizsgálat során a jobb csánk duzzanata és krepitációja (crepitatio: ropogás, recsegés) volt érezhető, ami törésre utalt. A pontos diagnózishoz röntgenvizsgálatra volt szükség, így Cirmit bódítás után megröntgeneztük. A felvételeken jobb oldali mediális (belső oldali) bokaficam, boka (medialis malleolus) törés látszott. Ezek az elváltozások egyértelmű műtéti indikációt jelentettek, így Cirmi gazdáival megbeszéltünk egy mindenkinek alkalmas időpontot.A műtéti előkészítés (véna kanül behelyezése, bódítás, intubálás) után a műtéti

területről lenyírtuk a szőrt és fertőtlenítettük a bőrfelszínt. Az altatógépes operáció során folyamatos monitorozás mellett Dr. Bölcskei Molnár Antal és Dr. Richter Ádám először a belboka repozícióját (visszahelyezését) végezték el. A csontok stabilizációjára 2,0 és 1,5 corticális csavart és cerclage húzóhurkot alkalmaztak, a sebet több rétegben zárták. Cirmi szépen ébredt az altatásból.Cirmit két nappal később hozták vissza kontrollra és kötéscserére. A varratszedésig - 10 nap - a seb és a varratok védelmében gallért kellett hordania. A műtét utáni első négy hétben a cica mozgását a gyógyulás érdekében erősen korlátozni kellett. Cirmi nagyon szépen gyógyult, ma már újból teljes értékű életet élhet.

Comments


bottom of page