top of page

Állatorvos és fizioterapeuta egyszerre – Interjúnk dr. Nagy Bernadett szakállatorvossal 2. rész

Hogy zajlik az első fizioterápiás vizsgálat?

Nagyjából olyan, mint az állatorvosi vizsgálat, különös tekintettel a sántaság vizsgálatra, csak nagyobb figyelemmel vagyunk a lágyszöveti eltérésekre. Egy fizioterapeuta nem csak a passzív mozgathatóságot vizsgálja, hanem a kutyával, macskával vagy más állattal végezteti el az adott feladatot, a beteget természetes mozgásában nézi.


Mi a fizioterápiás vizsgálat menete?

Elsőként megtekintjük az állatot állás, járás, futás, ülés, fekvés közben, valamint a fejet is megmozgatjuk. Ezután tapintással vizsgáljuk az egész test szimmetriáját, az izmok tónusát és szimmetriáját, valamint az ízületek szimmetriáját, kiteltségét. Figyeljük az esetleges hőmérsékletbeli eltéréseket is. Passzív kimozgatással képet kapunk az ízületek mozgásterjedelméről (ROM, range of motion) és az izmok állapotáról. Ha szükséges, felmérjük a különböző sérüléseket és betegségeket. Ha kell, és még nem történt meg, akkor a fizioterápiás vizsgálat nálam egyben állatorvosi vizsgálatot is jelenthet, további vizsgálatokat (pl. röntgen), akár altatásban. Látható, hogy az első vizsgálat nagyon részletes állapotfelmérést jelent, ezért akár egy órát is igénybe vehet. Minden eredményről és a kezelésről részletes kórlapot adunk a Gazdinak.



Mikor segíthet a fizioterápia?

Könnyebb lenne arra válaszolni, hogy mikor nem. A fizioterápia lerövidítheti a rehabilitációs időt ízületi merevség vagy gyulladás esetén, ín, szalag vagy izom sérüléseknél, izomsorvadásnál, idegkárosodásnál, gerinc fájdalom jelentkezésekor vagy bármilyen orthopédiai műtét után. Degeneratív elváltozásoknál - ízületi elfajulás (arthrózis) vagy ízületi diszplázia - esetén lassítja a rosszabbodás sebességét. Ugyanakkor nem csak beteg állatoknál lehet hasznos, hanem az egészséges kutyáknak is segít az izomerő növelésében, a versenyekre (versenyagár, agility) való felkészítésben.


Milyen fizioterápiás kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Az alkalmazott terápia mindig teljesen egyénre és a rehabilitáció folyamatának adott pillanatára szabott. A Kedvencek gyógyulását thermo terápia, masszázs (izomtónus fokozó vagy lazító, idegstimuláló, hegkezelésre szolgáló), passzív kimozgatás, manuálterápia, stretching, instabil talaj gyakorlatok, kutya fitnesz, lépésiskola (lépéshossz és magasság növelésére alkalmas), Bemer terápia vagy mágneságy, TENS (transzkután elektromos idegstimuláló), lágylézer (sebgyógyítás) és mindezek kombinációja segítheti.



A rehabilitáció során a legtöbb beteg a végtagok és/vagy egyes izomcsoportok csökkent mozgékonyságát vagy használhatatlanságát tapasztalja. Ez általános hatással lehet a törzs stabilitására. A törzs stabilitását fokozhatjuk, ha különböző módon stimuláljuk a végtagok, a törzs és a gerinc fő támogató izomcsoportjait. A fizioterápiás gyakorlatok szintén nagyon hasznosak a finomabb mozgásokhoz használt kisebb izomcsoportok „finomhangolására”.



Hogy lehet időpontot kérni a fizioterápiás vizsgálatra vagy kezelésekre?

Mindkét testvérintézményünkben heti két napon elérhető vagyok, akár a VeresVet Állatorvosi Rendelőintézet (+36 28 387 142), akár a Dunakeszi Állatkórház (+36 27 348 325) alkalmasabb a Gazdiknak.



bottom of page