top of page

Belgyógyászat

 

A belgyógyászatot sokszor az állatorvoslás kirakósának is nevezik, ami jól mutatja, hogy a diagnózis felállítása milyen sokrétű és bonyolult folyamatok eredménye. A Kedvencek egészségügyi problémái kapcsán, a teljes kép átlátásához orvosaink kikérdezik a Gazdikat az otthon tapasztalt tünetekről és összegyűjtik a klinikai tünetekből, a laboratóriumi eredményekből és a különféle képalkotó eljárásokból származó sok-sok információt.

Kedvenceik belgyógyászati kivizsgálásához és gyógykezeléséhez a rendelkezésre álló modern diagnosztikai eszközeink (vér-, vizelet-, laborvizsgálatok) és állatorvosaink több éves tapasztalata és gyakorlata ad biztos hátteret. A legtöbb bonyolult betegség esetében már az első látogatáskor, a pontos diagnózis birtokában kezdhetjük meg Kedvence szakszerű gyógykezelését.

A belgyógyászat témakörébe tartozik a belső szerveket érintő betegségek széles skálája, köztük a vesék, a máj, a gyomor-bélrendszer, az endokrin mirigyek, a tüdő és a csontvelő. A belgyógyászati protokollok nagyban megkönnyítik a különféle betegségek diagnózisát, legyen szó akár hyper- vagy hypothireosisról, Cushing-kórról vagy inzulinómáról. 

 

A kutyákban és macskákban ezek a leggyakoribb betegségek:

 

·  cukorbetegség,

·  szívbetegségek,

·  hypothyreosis és hyperthyreosis,

·  fertőző betegségek, beleértve a paraziták vagy vírusok, baktériumok vagy gombák okozta betegségeket,

·  hematológiai betegségek, például anaemia,

·  gyulladásos bélbetegségek,

·  krónikus hepatitis,

·  akut vagy krónikus veseelégtelenség,

·  légcsőszűkület,

·  daganatok.

 

Kardiológiai kivizsgálás     

 

A kardiológiai kivizsgálás során a fizikális vizsgálat mellett mellkas röntgent, szívultrahangot és EKG vizsgálatot végzünk.


A kardiológiai ultrahang vizsgálat során a szív üregeit, a billentyűk állapotát és a szívizomzat összehúzódó képességét (kontraktilitását) mérjük fel. A kardiológiai kontrollvizsgálatot meghatározott időszakonként meg kell ismételni.

Az állatkórházunkban rutinszerűen végzett eljárások közé tartozik a nagyfelbontású ultrahangvizsgálat (hasi, nyaki, mellkasi), a digitális röntgenvizsgálat, a vékonytű aspirációs citológia, felső és alsó gasztroenteroszkópia, idegen test visszanyerése, rhinoszkópia, bronchoszkópia, ultrahang vezérelt vékonytű biopszia.

Az MR és CT vizsgálatokat kiváló szakmai kapcsolattal rendelkező külső intézményekbe küldjük.

A kiegészítő laborvizsgálatok (vér- és vizeletvizsgálat, bélsárvizsgálat és -tenyésztés, szövettani vizsgálat, bőrkaparék vizsgálat) további segítséget adnak a pontos diagnózis felállításához.

EQ1Q1907.JPG
bottom of page